Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Zeekajakzwerftocht Halligen, Noord-Duitse Waddenzee - di 22 t/m zo 27 juni 2021

6-daagse zwerftocht langs de Halligen - voor gevorderde zeekajakkers op niveau Zeevaardigheid (ZV)

Steekwoorden: zandplaten – onbedijkte kweldereilandjes – nationaal park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer – dorpjes op terpen – campings en wild kamperen.


Halligen

De Halligen zijn een deel van de Noord-Duitse waddeneilanden. Een gevarieerd gebied van 20 x 75 km met een unieke combinatie van duineilanden zoals wij die kennen (Amrum, Sylt), zandplaten en onbedijkte waddeneilanden of Halligen (o.a. Oland, Langeness, Hooge). Het gebied maakt deel uit van het Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer. Sommige eilanden hebben alleen een paar boerderijen op terpen, op andere liggen dorpjes. Met hoog water lijken de boerderijen als schepen op zee, met laag water vallen enorme stukken zeebodem droog. Het is een prachtig gebied voor ervaren zeekanoërs, vol afwisseling, zeehonden, stromingen en grote verschillen tussen eb en vloed.  


Niveau en eisen  

De Halligen zijn ondanks korte afstanden en vele eilandjes een moeilijk kanogebied. Een trektocht vereist ruime zee-ervaring vanwege de stromingen, getijden en de vaak onberekenbare wind. Veel eilanden zijn alleen met hoog water te bereiken, zodat je noodgedwongen soms tegen de stroming in moet varen. Een tocht door de Halligen wordt dan ook gegarandeerd een avontuur. Van de deelnemers wordt vereist dat je vaart op niveau 'zeevaardigheid' (ZV) en beschikt over een goede vaarconditie.

Omdat de meeste tochten slechts mogelijk zijn vanaf 3 uur voor tot 3 uur na hoogwater is de datum van deze reis zo gekozen dat het hoogwater telkens midden op de dag valt. Dit maakt het mogelijk om zowel tochten over zee te maken van eiland naar eiland, maar ook over het wad.  


6 dagen kajakken

We maken een aantal lange kanotochten, maar nemen ook voldoende tijd om de kleine dorpjes op de Halligen te verkennen en af en toe een wandeling te maken. We kajakken 6 dagen, waarvan 1 dag als wandeldag of reservedag is ingepland.


Trektocht met kamperen op eenvoudige kano-kampeerveldjes

Uitgangspunt van deze tocht is een camping op schiereiland Nordstrand. Omdat de Halligen deel uitmaken van het nationale park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer is kamperen aan strenge regels gebonden. Veel zandplaten (Norderoogsand, Süderoogsand) en enkele Halligen zijn niet toegankelijk. Op enkele eilanden en Halligen is wild kamperen voor 1 nacht toegestaan op speciale kampeerveldjes. We maken gebruik van deze plekken, die zijn voorzien van water en wc (Oland, Langeness, Hooge en Nordstrandischmoor). Op Amrum staan we eventueel op een camping.programma

Het programma kan - afhankelijk van de weersomstandigheden - eenvoudig worden aangepast.


Heenreis (ma 21 juni)

Op eigen gelegenheid. Utrecht - Nordstrand ca. 600 km, overnachting op een camping in Nordstrand (inbegrepen in de reis).


Dag 1 (di 22 juni): tocht langs de Halligen dicht bij de kust, ca. 29 km

‘s Ochtends vroeg met het laatste hoogwater via Nordstrandisch Moor en Hallig Hamburg over het wantij naar Grode voor een pauze en wandeling. ‘s Middags met de stroom mee naar het eiland Langeness, waar we  kamperen bij de Hilligenley, een terp met drie huizen en een kroeg.


Dag 2: Hallig Langeness - Norderaue - Wyk - Sylt, ca 35 km

Langs het vaarwater van de Norderaue varen we met de vloedstroom om het grote eiland Fohr naar het haventje op de zuidpunt van Sylt, het meest mondaine eiland van de Duitse wadden. We kamperen op een veldje bij de jachthaven.


Dag 3: Sylt - Amrum - Hooge, ca. 30 km

Afhankelijk van de omstandigheden varen we over zee of over het wantij Amrum Odde en de wadden langs het eiland Amrum. Na een pauze steken we over naar Japsand en van daar naar Hooge, de ‘Königin der Halligen’, waar we 3 nachten kamperen op een veld bij de haven.


Dag 4: dagtocht Pellworm en rondje Hooge, ca. 15-20 km

Een dagtocht naar Pellworm en op de terugtocht rond Hooge, waar we rond hoogwater omheen varen. Kamperen op Hooge.


Dag 5: Reservedag / rustdag / eventueel Hooge - Amrum ca. 25 km

Deze dag is gepland als reservedag voor het geval een van de voorgaande dagtochten wegens te harde wind niet mogelijk was. Als alternatief kan een wandeling worden gemaakt op Hooge of een kanotocht: Hooge-Amrum v.v. of Hooge-Langeness v.v. ‘s Avonds vast als afsluiting van de reis een slotdiner in en sfeervol restaurant op Hooge.


Dag 6 (zondag 27 juni): Hooge - Nordstrand, ca 25 km

Lange route terug via Pellworm naar het uitgangspunt op Nordstrand (overnachting op de camping is inbegrepen in de reis).


Terugreis ma 28 mei

Zondagavond of maandagochtend terugreis (op eigen gelegenheid) naar NL


Kaartje van de route

Japsand

ZEEKAJAKREIS HALLIGEN


Datum:  dinsdag 22 t/ zondag 27 juni 2021

Aantal deelnemers: minimaal 4 - maximaal 12

Begeleiding: de reis wordt georganiseerd en begeleid door Henk Filippo, bij meer dan 7 deelnemers gaat een
extra zeekajakinstructeur/tochtleider mee.


Prijs: € 350,-

De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden

Aanmelden voor deze reis