Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Combireis (langlaufen en/of sneeuwschoenwandelen) Zwarte Woud, Duitsland

— zo 5 t/m 12 februari 2023 —Deze toerlanglaufweek vindt plaats in het Hochschwarzwald, een van de sneeuwzekerste Duitse langlaufgebieden, op 650 km rijden van Nederland. Stille bossen, uitgestrekte glooiende bergweiden en toppen boven de boomgrens maken het tot een ideaal terrein voor back countrytochten!

Uitgangspunt is een uitstekend hotelletje in Wieden, rustig gelegen, waar we genieten van de heerlijke keuken, een kleine sauna en een uitgebreid ontbijtbuffet. We maken eerst twee mooie dagtochten en onderbreken ons verblijf in Wieden voor een avontuurlijke 3-daagse trektocht over de toppen van het Hochschwarzwald, waarbij we 2 nachten slapen in de Krunkelbachhütte, een van de hoogste gelegen berghutten in het Zwarte Woud. De laastste 2 nachten verblijven we weer in Wieden.

Op deze manier gaan we met een lichte dagrugzak op weg en hoeven we alleen voor ons verblijf in de Krunkelbachhütte wat extra spullen in onze rugzak mee te nemen.

We besteden de eerste dag aandacht aan langlauf- en afdaaltechnieken/ of het wennen aan het lopen op sneeuwschoenen. Ondanks ons comfortabele verblijf zijn de tochten uitdagend! We kunnen deze week op ski’s/sneeuwschoenen maar liefst drie van de hoogste bergen van het Zwarte Woud beklimmen: de Feldberg (1493 m), Belchen (1414 m), en Herzogenhorn (1415 m).


Niveau en zwaarte

Langlaufen of sneeuwschoenwandelen?
Samen met collega Frederike Bloemers, gediplomeerd Accompagnatrice en Montagne (bergwandelgids), organiseer ik net als vorig jaar een combinatiereis van sneeuwschoenwandelen en langlaufen. Handig bijvoorbeeld voor stellen, waarvan de een liever langlauft en de ander liever sneeuwschoenwandelingen maakt. Dan kunnen jullie nu beiden mee met deze reis!

Voor deze combireis kies je van te voren je hoofdactiviteit: toerlanglaufen of sneeuwschoenwandelen. Wie het leuk vindt kan af en toe overstappen naar de andere activiteit, zodat je als langlaufer ook een paar sneeuwschoenwandelingen kunt maken (andersom, als wandelaar mee met de langlaufgroep kan alleen indien je ook over een toerlanglaufuitrusting en de benodigde vaardigheden beschikt).


Zwaarte & benodigde conditie

De langlauftochten

De reis is geschikt voor beginnende en ervaren toerlanglaufers: je beheerst de langlauftechnieken in de loipe en hebt enige ervaring in het maken van tochten buiten de loipe (back country) en je bezit een goede conditie.
De langlauftochten vormen een mix van loipe-langlaufen en back country tochten over bospaden en bergweiden en door ongespoord terrein. De deelnemers die meedoen aan het langlaufprogramma nemen zelf back country ski’s mee (standaard back country ski’s of iets smallere toerlanglaufski’s, die ook in de loipe passen).


De sneeuwschoenwandelingen

Deelnemers die meedoen aan het sneeuwschoenwandelprogramma dienen een goede conditie te hebben en hoeven geen eerdere ervaring te hebben in het lopen met sneeuwschoenen (het is even wennen, maar dan loop je er zo op weg). Je kunt via Frederike Sneeuwschoenen en stokken huren, of je eigen sneeuwschoenen/stokken meenemen. Dagelijks worden er tochten gemaakt in heuvelachtig terrein met bossen, velden en enkele steilere hellingen boven de boomgrens. Hoogteverschillen variëren tussen 200 en 700 meter.

 

Programma

Dagafstanden zijn: 15-25 km (voor de langlaufgroep), 10-15 km (voor de sneeuwwandelgroep). Onderweg komen we iedere dag wel een gezellige Gaststube, Almwirtschaft of Berghütte tegen voor een koffie- of lunchstop. De tochten en de lengte ervan kan iedere dag eenvoudig worden aangepast aan de sneeuwsituatie en de wensen en capaciteiten van de deelnemers. Soms gebruiken we onze auto’s of de plaatselijke bus om een stukje te rijden naar het startpunt van een tocht.

Het programma voor de sneeuwschoenwandelaars en langlaufers is grotendeels identiek, maar verschilt af en toe iets.


Dag 1 –  zondag

Heenreis op eigen gelegenheid (per auto/trein), overnachting hotel in Wieden.


Dag 2 – inlooptocht/inskitocht met instructie, 10 (SN) / 15 km (LL)

We maken een niet al te lange tocht naar de Hörnle (1200 m), waarbij onderweg gelegenheid is voor instructie; `s middags voor de langlaufgroep eventueel oefening van bochtentechniek op de kleine piste in Wieden.


Dag 3 – Wieden – Knöpflesbrunnen, 15 / 20 km

Mooie tocht over hooggelegen velden en door bossen vanuit Wieden, deels over de ‘Fernskiwanderweg’, een langeafstands-langlaufloipe door het Hochschwarzwald. Doel is het almhutje Knöpflesbrunnen. Via een andere route dalen we af naar Wieden.


Dag 4 – Wieden – Krunkelbachhütte, 10 tot 20 km

We nemen ’s ochtends de bus naar Todtnau en klimmen omhoog naar de uitkijktoren op de Hasenhorn. Via een prachtige stille route over de alpenweiden van Gisiboden, en rond of over de Herzogenhorn (1415 m) skiën we naar de prachtig gelegen Krunkelbachhütte, waar we overnachten.


Dag 5 – Krunkelbachhütte - Bernau – Krunkelbachhütte, 10 / 15 km

Vandaag maken we een afwisselende dagtocht vanuit de Krunkelbachhütte over de bergkammen rond het Bernautal. ’s Middags pauzeren we in Bernau Dorf met authentieke Schwarzwald boerderijen. Overnachting weer in de Krunkelbachhütte.


Dag 6 – Feldberg – Stubenwasen – Notschrei – Wieden, 15 / 28 km

Een super etappe! Onderlangs de Herzogenhorn dalen we af naar de voet van de Feldberg en klimmen in alle rust buiten de piste omhoog naar deze hoogste berg van het Zwarte Woud (1493 m). Dan volgt voor de langlaufers een schitterend stuk over de ‘Fernskiwanderweg’ over de Toter Mann (1298 m), de Stübenwasen (1386 m) naar Notschrei. De sneeuwschoenwandelaars nemen een kortere route . Voor beide groepen: het laatste stuk met de bus of verder over de bospaden/loipes naar Wieden.


Dag 7 – Wieden – Belchen – Wieden, ca 10 / 20 km

We beklimmen als afsluitingstour met ski’s of sneeuwschoenen de derde hoge berg van het Zwarte Woud, de Belchen (1413m) en genieten nog een laatste keer van een geweldig uitzicht.


Dag 8 – zondag

Na het ontbijt, eind van het programma en terugreis.


Accommodaties

We overnachten in Wieden in een uitstekend, klein hotelletje, op 2-persoons kamers (vier 1-persoonskamers zijn tegen meerprijs van €15 per nacht beschikbaar). De andere sfeervolle accommodatie, de Krunkelbachhütte is een zeer eenvoudige berghut; hier slapen we op 4-persoons kamers (opgemaakte bedden), met douche en toilet op de gang.


Rugzak

Tijdens de eerste dagen vanuit Wieden skiën we met een lichte dagrugzak. Op de 3-daagse trektocht dragen we twee keer wat extra bagage. De Krunkelbachhütte is ’s winters alleen op sneeuwschoenen of ski’s bereikbaar. Naar deze accommodatie is geen bagagevervoer mogelijk en nemen we een rugzak mee met alleen het hoogstnoodzakelijke. We hebben op deze reis geen slaapzak/lakenzak nodig, want overal treffen we opgemaakte bedden.


Maaltijden

De reis is inclusief ontbijt, klein lunchpakket en avondmaaltijden. Het eten in het hotel is goed, met telkens een 3-gangenmenu. De maaltijden in de berghut zijn zeer eenvoudig maar altijd voldoende; je kunt aangeven of je vegetarisch wilt eten (de Duitse keuken is daarin echter nogal beperkt). Bij het ontbijt kun je telkens heet water krijgen voor in je thermosfles en kan eventueel een lunchpakketje worden gemaakt. Onderweg kunnen we bijna iedere dag ergens een stop maken voor koffie of lunch in een herberg, café of berghut. Verder dien je zelf extra versnaperingen mee te nemen voor onderweg (koekjes, hartkeks, repen, etc.). Onderweg is het op dinsdag en donderdag (in Todtnau) mogelijk om nog wat boodschappen te doen.


Reisleiding

De reis wordt geleid door Henk Filippo, samen met sneeuwwandelgids Frederike Bloemers. Deze reis werd als langlaufreis (telkens in andere vorm) eerder gemaakt in 2013, 2014, 2016, 2018, 2019 en 2020.


Heen- en terugreis

Deze reis is zonder vervoer van en naar Wieden. Je kunt per auto (carpoolen) of trein/bus naar Wieden reizen. Treinretour Nederland-Freiburg Feldberg vanaf circa € 150,- (verder vanaf  station Freiburg via Hinterzarten, Feldberg-Bärental en met bus naar wieden, 2,5 uur / of trein tot Freiburg en taxi 32 km/45 min naar Wieden).


Combiweek Hochschwarzwald

datum: zo. 5 t/m 12 februari 2023
niveau: beginnende en gevorderde toerlanglaufers/sneeuwschoenwandelaars
aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 14
(
bij 6 of 7 deelnemers kan de reis ook doorgaan, maar geldt een toeslag van € 100 per persoon).
prijs: € 875,-  (Hotel in wieden: toeslag 1-persoons kamer: €15 per nacht)


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


sneeuwsituatie

De reis is al 6 keer gehouden en bijna altijd hebben we de hele route kunnen langlaufen. Het Hochschwarzwald is dan ook een van de sneeuwzekerste Duitse middelgebergten en we maken de tocht op hoogtes tussen 1000 en 1500 meter. Toch kan het voorkomen dat er onvoldoende sneeuw ligt om de hele route op ski’s af te leggen. In dat geval wordt (een deel van) de reis wandelend afgelegd.

Bekijk de video’s van de reizen uit 2013, 14 en 15

Lees verder goed de Reis- en annuleringsvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.

Boek hier