Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Zeekamp Ærø, Denemarken - zo. 13 t/m vr. 18 augustus 2023

6 vaardagen / voor beginnende (en gevorderde) zeekajakkers — Let op: deze reis is vol!


Ærø – Deense ‘Zuidzee’ onder Fyn

Ærø is het grootste eiland in de eilandarchipel ten zuiden van het Deense Fyn. Dit gebied maakt deel uit van de ‘Kleine Belt’ en is een onderdeel van de Oostzee. Het is een gebied met ondiep water (dus weinig scheepvaart) en een hele reeks, grotendeels autovrije, eilandjes, die in een rij achter elkaar liggen van west naar oost. Het zijn de toppen van een vroeger heuvelland, dat tijdens de ijstijd is gevormd en later door zeespiegelstijging onder water is komen te staan.


Steekwoorden: kleine autovrije eilandjes, ondiep water, beschutte baaien, sfeervol stadje Ærøskøbing

Ideaal voor beginnende zeekajakkers – 2 dagtochten (met instructie) en 4-daagse trektocht – campings en wild kamperen.


Soort reis / dagtochten + zwerftocht

Dit gebied is gekozen omdat het zeer geschikt is voor beginnende zeekajakkers. De week begint met twee dagtochten met instructie vanuit Ærøskøbing en aansluitend een 4-daagse trektocht door de eilandarchipel, waarbij we afhankelijk van de weersverwachtingen het gebied van west naar oost of omgekeerd doorkruisen. De dagafstanden zullen tussen de 15 km en maximaal 25 km bedragen. We nemen voldoende tijd om de mooie kusten en baaien te verkennen en er is gelegenheid om af en toe een wandeling te maken op de kleine (meestal autovrije) eilandjes.


Niveau en eisen

De tocht is voor beginnende (en ook voor gevorderde) zeekajakkers. Het gebied is heel geschikt voor kanoërs die al wel ervaring met kajakken op groot water hebben (rivieren, meren), maar weinig ervaring op zee hebben en hun kennis en ervaring willen uitbreiden is: er is weinig getijdeverschil en stroming, het water is ondiep (weinig scheepvaart) en er zijn korte afstanden tussen de eilandjes. Er wordt verwacht dat je een goede vaarconditie hebt en tochten kunt maken van maximaal 22 km en 4 a 5 uur per dag kajakken. Ook meer ervaren kajakkers kunnen natuurlijk mee (het bezit van een diploma “Zeevaardigheid” is fijn, maar niet noodzakelijk).

Bij voldoende deelnemers gaat er een 2e instructeur mee en kan er dagelijks worden gesplitst in twee groepen, zodat ook de ervaren zeekajakkers aan hun trekken komen. Je dient in het bezit te zijn van een eigen zeekajak en uitrusting (eventueel kan ter plekke een zeekajak worden gehuurd).


Overnachtingen

De eerste 3 nachten staan we op de camping van Ærøskøbing, de hoofdplaats van Ærø. De camping ligt aan het water bij dit gezellige stadje. Tijdens de trektocht overnachten we (afhankelijk van de omstandigheden) op kleine natuurcampings (Strynø), bij jachthaventjes of in het wild. Op sommige eilandjes is een winkel en een café of restaurant.


programma

Heenreis (zaterdag 12 aug. 2023)

Heenreis op eigen gelegenheid en aankomst zaterdagavond op de camping van Ærøskøbing (de campingovernachting van zaterdag op zondag is inbegrepen in de reis).


dag 1 (zondag 13 aug.): dagtocht Ærøskøbing – 10-15 km

Begin van het zeekamp om 10.00 uur vanaf de camping van Ærøskøbing. Verkenningstocht in de baai van Ærøskøbing; veel aandacht aan vaartechnieken en instructie reddingen.


dag 2 (maandag): dagtocht Ærøskøbing - Birkholm 15-17 km

We varen via het natuurreservaat/eilandje Egholm naar Birkholm en leggen aan bij een strandje aan de zuidpunt. We kunnen een korte wandeling maken of rond het eiland varen, voor we terugvaren naar Ærø.


dag 3 t/m 6 (di. t/m vr.): 4-daagse trektocht langs de archipel

Afhankelijk van wind en weer varen we oost naar west of van west naar oost door de Deense “Zuidzee”. De route is onder voorbehoud, maar zal ongeveer als volgt zijn:


Zaterdag 19 aug.: terugreis


Uitrusting  (conform de eisen voor Zeevaardigheid):


Zeekamp Ærø – Denemarken - ALGEMENE REISVOORWAARDEN

Datum:                     zondag 13 t/m vrijdag 18 augustus 2023

Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 12

Begeleiding: De reis wordt georganiseerd en begeleid door Henk Filippo (gediplomeerd zeekajakvaarleider). Bij meer dan 7 deelnemers worden 2 niveaugroepen gemaakt en gaat een 2e begeleider (vaarleider of zeekajakinstructeur) mee.
 

prijs: € 375,-  

De reissom is inclusief:


Overige kosten deelnemers:


kaart / reisverslag

Op de website afstandmeten  vind je een kaartje van de route. Hier lees je een reportage over een tocht die Henk maakte voor het tijdschrift Op Pad.

Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden.