Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Grote Vålådalen-rondtocht, Jämtlandfjäll, Zweden – Reisinformatie

Back Country skitrekking, za 26 feb. t/m zo 6 maart 2022  - deze reis is vol! -


Grote ronde door het toekomstige nationale park Vålådalen

Deze back country skitocht voert door een van de grootste natuurgebieden van de Zweedse provincie Jämtland: we maken een lus tussen het natuurreservaat Vålådalen en het Helags-bergmassief aan de grens met Noorwegen. Grote stukken ongerepte wildernis met een grote variatie in landschappen: van naaldbos en berkenbos tot kalfjäll.


Soort tocht

We trekken op ski’s over rustige (deels) gemarkeerde skiroutes, ver weg van de hoofdroutes en grote berghutten. De tocht start in het bekken van de rivier de Vålån. Na de eerste etappe door sparren- en berkenbossen aan de boomgrens komen we in het landschap, dat de Zweden “Kalfjäll” noemen: uitgestrekte boomloze glooiende plateaus, hooggelegen valleien, langgerekte bergkammen, met hoogvenen en meertjes in alle maten – en dat alles tegen de indrukwekkende achtergrond van Jämtlands hoogste berg, de 1797 m hoge Helags, met de zuidelijkste gletsjer van Zweden.

Naast de fraaie landschappen vormen de gezellige en rustieke zelfbedieningshutten van de Svenska Turistforening (STF) onderweg een ware beloning.


Accommodaties

We overnachten onderweg in twee luxe fjällstations en vier onbemande berghutten van de STF (Svenska Turistforening). In de hutten onderweg is telkens een huttenwacht, die de slaapplekken verdeeld en is een klein winkeltje waar we de meest basic levensmiddelen kunnen kopen (waartoe in Zweden ook bier en chips behoren!). Koken en vuur maken doen we zelf.


Niveau en zwaarte

De reis is voor ervaren toerlanglaufers met eerdere ervaring in het maken van winterse huttentochten. Het terrein is bergachtig, de etappes variëren tussen 15 en 25 km, soms met flinke beklimmingen en afdalingen. Op onze toerlanglaufski’s volgen we deels (afhankelijk van het weer) de gemarkeerde skiroutes of trekken we ons eigen spoor over uitgestrekte hellingen boven de boomgrens. We maken gebruik van de voedselvoorraden van de zelfbedieningshutten (zelf koken) en laten ons onderweg verwennen in het Helags Fjällstation. Daardoor skiën we zonder al te zware bepakking en blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 10 a 12 kg. Een goede conditie is vereist.


Programma

Totale afstand circa 120 km / 7 dagen; afstanden van 15 tot 20 km per dag.

dag 1: za 26/2/2022 heenreis

Aankomst vlucht, trein of taxitransfer van 175 km (2,5 uur) naar Vålådalen Fjällstation (overnachting).


dag 2, zo 27/2: Vålådalen Fjällstation – STF-Stendalsstugorna  

Afstand 15 km, hoogteverschil 300 m

Een niet al te lange route voert door naaldbossen langs de rivier de Vålån en omhoog door bergberkenbos langs de zijrivier de Stensån naar een hoog gelegen vallei en de STF-zelfbedieningshut Stendalsstugorna (32 bedden) aan de voet van de eerste hoge bergen.


dag 3, ma 28/2: Stendalsstugorna – Gåsenstugorna

Afstand 15-17 km, hoogteverschil 450 tot 600 m

De route klimt gestaag boven het bos uit naar de Kallfjäll, over langgerekte bergkammen en plateaus. Onderweg pauzeren we in de kleine schuilhut van Sjänta, voor we verder trekken naar de spectaculair gelegen STF-zelfbedieningshut Gåsenstugorna (52 bedden), aan de voet van de gelijknamige berg. Als we tijd over hebben maken we nog een extra klim (zonder rugzak) naar de top.


dag 4, di 1/3: Gasenstugorna – Helags fjällstation

Afstand 20 km, hoogteverschil 300 m

We trekken naar het bergmassief van Helags, dat van verre oprijst boven het bergplateau. Afhankelijk van het weer kiezen we de directere winterroute langs de andreaskruisen, of trekken we ons eigen spoor, iets langer, door het mooie rivierdal van de Ljungan. Na een lange etappe zien we pas op het laatste moment het Fjällstation Helags opdoemen, aan de voet van de bijna 800 meter hogere, gelijknamige berg. In Fjällstation Helags zullen we 2 nachten blijven en genieten we van de heerlijke maaltijden, de sauna en het uitzicht op de hoogste toppen van Jämtland.


dag 5, wo 2/3: dagtocht Helags

Afstand 10-15 km, hoogteverschil maximaal 800 m

Als de weers- en sneeuwomstandigheden heel gunstig zijn beklimmen we op ski’s (en deels te voet) de 1796 m hoge Helagsfjället. Als dit te veel van het goede is, kunnen we ook tot de voet van de gletsjer skiën, of een van de minder hoge uitzichtbergen ten noorden van de hut verkennen.


dag 6, do 3/3: Helags – Valastugorna

Afstand ca 22 km, hoogteverschil ca. 300 m.

Vanaf Helags skiën we over de kale fjell, bergkammen en door brede valleien terug naar het rivierbekken van de Vålån. De langste etappe van deze week heeft halverwege een kleine schuilhut in het dal van de Ljungan, waar we dankbaar gebruik van maken. Vlak boven de boomgrens bereiken we de Valastugorna (44 bedden).


dag 7, vr 4/3: Vålåstugorna – Lunndörsstugorna

Afstand 15 km, hoogteverschil 300 m

Via een mooie route aan de boomgrens, langs de voet van hoge bergen skiën we naar de fraai aan een meertje gelegen fjällstuga van Lunndörren (26 bedden).


dag 8, za 5/3: Lunndörsstugorna – Vålådalen fjällstation

Afstand 15 km, hoogteverschil 150 m stijgen, 300 m dalen

Nog 1 keer klimmen we omhoog naar de uitzichtberg Lill-Gröngumpen, waarna we afdalen in de naaldbossen en het pad terug volgen, langs de schuilhut Grönvallen en verder door het bos naar het Vålådalen Fjällstation.


dag 9, zo 6/3: terugreis; vlucht naar NL.


Algemene reisvoorwaarden – Grote Vålådalen-rondtocht


datum    9-daagse reis, zaterdag 26 feb t/m zondag 6 maart 2022

aantal deelnemers maximaal 10

prijs    € 1075,-


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Lees goed de reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.