Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Trollheimen, Noorwegen - back country skitrekking  


Trollheimen

Deze sportieve cross country tocht op toerlanglaufski’s voert dwars door het stille Trollheimengebergte, het ‘Huis van de trollen’, ten zuiden van Trondheim. Dit gebied behoort tot de hoogste bergmassieven van Noorwegen, met beboste valleien, kale hoogvlakten en spitse toppen tot 1668 meter hoogte. Aan de westzijde daalt het gebergte steil af naar de fjordachtige en dicht beboste valleien Todalen en Innerdalen op 300 meter hoogte. Het is hier duidelijk minder druk dan in de populaire Jotunheimen, maar minstens even mooi! Prachtige oude bergboerderijen zijn hier verbouwd tot sfeervolle zelfbedieningshutten. Onderweg kruisen we misschien de sporen van een veelvraat, of een poolvos, of vangen een blik op van de kudde rendieren die hier leeft.


Route en hutten

We skiën deze week een rondje door de Trollheimen, waarbij we onderweg in onbemande zelfbedieningshutten overnachten. We trekken zelf ons spoor door het gevarieerde landschap. Halverwege blijven we twee dagen in de mooie Trollheimshytta, om vandaaruit een skibeklimming van de 1668 meter hoge Snota te maken. Het programma is enigszins afhankelijk van de weer- en sneeuwcondities; bij onvoldoende sneeuw in de laag gelegen dalen zal de route worden aangepast en vervalt het meest westelijke deel. Het centrale deel van de Trollheimen is echter zeer sneeuwzeker.


Zwaarte & benodigde conditie

Ruime toerlanglaufervaring is noodzakelijk. Evenals een sportieve instelling en goede conditie. Reken op tochten van 5 à 8 uur per dag van 15 tot 25 km en hoogteverschillen van 300 tot 1000 meter; telemarken hoef je niet per se te beheersen, maar een redelijke afdaaltechniek in alle soorten terrein is handig; korte en lange etappes wisselen elkaar af; halverwege is een rustdag mogelijk. Het gewicht van de rugzak blijft tot zo’n 10-12 kilo beperkt.


Accommodaties

Overnacht wordt in onbemande berghutten. Uniek aan het gebied zijn de historische hutten, waaronder de sfeervolle boerderij Bårdsgarden, start- en eindpunt van de tocht. De hutten zijn zeer eenvoudig; vaak moet sneeuw worden gesmolten om aan water te komen en hout gehakt voor de kachel, en soms moeten we de hut eerst uitgraven voor we naar binnen kunnen! In de hut Bårdsgarden is echter meer comfort, zoals een warme douche. In de onbemande hutten koken we zelf, maar kunnen we gebruik maken van de aanwezige voedselvoorraden, zodat we weinig eten hoeven mee te sjouwen (alleen lunch/tochtenvoer voor onderweg). Overnachtingen zijn op basis van halfpension (ontbijt plus avondmaaltijd). De deelnemers zorgen zelf voor lunches/versnaperingen onderweg.


Materiaal
Voor de hutten zijn een lakenzak en kussensloop verplicht. In alle hutten zijn dekens of dekbedden! Een slaapzak is niet nodig, maar zorg voor de veiligheid wel dat je voldoende warme kleren bij je hebt: een warm fleecevest, trui en donsjack (ook voor de veiligheid, in geval van een noodbivak). Je dient zelf een ski-uitrusting uit Nederland mee te nemen. Voor sneeuwscheppen en bivakzakken wordt gezorgd. Na aanmelding ontvang je een uitgebreide paklijst.


Lidmaatschap DNT/STF
Een lidmaatschap van de Noorse DNT (of Zweedse STF) geeft korting in de hutten. Wie geen lid is, betaalt ter plekke een toeslag van ca € 15 per nacht (ter plekke aan de reisleider te betalen).


Begeleiding en veiligheid

De tocht wordt begeleid door  Jim Konings, gediplomeerd langlauf- en skileraar en ervaren cross-country skiër. Jim begeleide vorig jaar ook de toerlanglauftocht door de Trollheimen. Hoewel de kans op een eventueel noodbivak erg klein is, gaan er sneeuwscheppen mee en krijg je voor extra veiligheid enkele bivakzakken/shelters in bruikleen. Wanneer je zelf in het bezit bent van een bivakzak of sneeuwschep, wil je deze dan meenemen (en dit doorgeven). Ook gaat er een EHBO-set mee. Reken er verder op dat je mobiele telefoon vaak geen bereik heeft. Op deze reis gaat daarom een Garmin Inreach Spot mee, waarmee in noodgevallen contact kan worden gemaakt met de reddingsdienst.


Vluchten en transfers in Noorwegen

De vlucht (of treinreis vanuit NL) en treinreis in Noorwegen dien je zelf te boeken (info daarover volgt na aanmelding).
Taxi-transfers zijn inbegrepen in de reissom.


Programma

Het programma is afhankelijk van de weers- en sneeuwomstandigheden en kan gemakkelijk ter plekke worden aangepast.
De geplande reservedag kan op diverse plaatsen worden ingezet.


Dag 1, 20 maart: heenreis naar Oppdal

Vlucht naar  Oslo en aansluitende treinreis naar Oppdal (14:29-19:04) – 45 min met taxi naar boerderij Bårdsgarden (DNT-zelfbedieningshut). Overnachting bemande hut Bårdsgarden.


Dag 2: Bårdsgarden – Innerdal  Afstand 20 km, 400m stijgen, 600m dalen

Van Bårdsgarden via de Innerdalsporten door het indrukwekkende Innerdal naar de ’s winters onbemande Innerdalshytta.


Dag 3: Innerdalshytta - Kårvatn  Afstand 18 km, 400m stijgen, 500m dalen

Na een steile klim door het ruige Snekkerdalen dalen we door dennenbossen af naar de zelfbedieningshut bij de boerderij Kårvatn.


Dag 4: Kårvatn – Trollheimshytta    Afstand: 22 km, 700m stijgen, 400m dalen

Lange etappe van Kårvatn naar de in prachtige dennenbossen gelegen Trollheimshytta, in het hart van de Trollheimen.


Dag 5: dagtocht rond de Trollheimshytta  Afstand ca 15 km

Met ski’s beklimmen we vanuit de Trollheimshytta een van de bergen rond de hut. Wie wil kan een rustdag nemen.


Dag 6: Trollheimshytta – Bårdsgarden  Afstand 20 km, 800m stijgen en dalen

Lange tocht via het dal vande Folda naar het startpunt Bårdsgarden.


Dag 7: reservedag; evt. skitocht naar een van de toppen rond Bårdsgarden.


Dag 8, 27 maart: terugreis: taxitransfer naar Oppdal. Trein naar Trondheim of Oslo en vlucht naar A’dam.


Algemene reisvoorwaarden back country trekking Trollheimen


datum: zaterdag 20 t/m 27 maart 2020  

aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 8
prijs:  €895,-


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Advies: lidmaatschap van de DNT (of Zweedse STF); voor niet-leden geldt een toeslag van ca. €15 per dag (ter plekke te voldoen).


Aanmelding en boeking

Lees verder goed de Reis- en annuleringsvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.

In het hart van de Trollheimen