Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

28 juli t/m 6 augustus 2021 - “Noorwegen dichtbij” - zeekajaktocht Stavanger-Lysefjord

10 vaardagen + wandelingen - niveau: ervaren zeekajakkers/zeevaardigheid (ZV)


Tien dagen kajakken door de Noorse fjordenprovincie Rogaland, van eilandjes op zee de diepe fjorden in. De tocht start in de buurt van Stavanger. We starten langs een archipel van eilandjes op open zee en komen dan in de sterk vertakte Boknafjord, waarvan de zijarm Lysefjord de spectaculairste is. Eerst maken we een wandeling naar de beroemde ‘preekstoel’, een gigantische zuil van rots, 600 m loodrecht boven de fjord, later varen we er onderlangs. Van het eind van de fjord nemen we de ferry terug naar het startpunt.


Uniek aan deze reis/steekwoorden: 10-daagse trektocht – fjorden en eilanden - Lysefjord en Preekstoelrots - spectaculaire wandelingen – vissershaventjes – wild kamperen – goed bereikbaar met de ferry Hirtshals-Stavanger


Soort reis

Een spannend zeekajakavontuur langs de Noorse westkust: kajakken door indrukwekkende fjorden, langs eilanden, vuurtorens, historische vissershaventjes en ruige kusten. “Noorwegen dichtbij”, omdat we vanaf Hirtshals in Denemarken de ferry nemen naar Stavanger en bij aankomst direct gaan varen. We eindigen weer in de buurt van Stavanger, waar we ‘s avonds op de veerboot stappen naar Denemarken, handig en praktisch!

De totale route ligt rond 200 km en zal uiteindelijk afhangen van het weer en de wind. Eerst varen we langs eilandjes in de brede Boknafjord, dan varen we door de smalle Lysefjord helemaal landinwaarts naar Lysebotn aan het eind van de fjord. Ten slotte nemen we vanaf Lysebotn de ferry naar Stavanger terug.

We varen dagetappes tot maximaal 28 km. Er is tijd ingepland om af en toe om een leuk vissersplaatsje te bezoeken en voor wandelingen naar o.a. de Preekstoelrots en de beklimming van “trap met 4444 treden”. Onderweg staan we op eenvoudige kampeerveldjes en maken we gebruik van het Noorse allemansrecht, dat ons toestaat wild te kamperen op onbewoonde eilandjes. Meestal op schitterende plekjes (veelal met picknicktafels en WC).   


Henk Filippo is auteur van de Elmar Wereldwijzer Noorwegen en bezocht enkele keren het gebied van de kanoreis. Henk zal onderweg enkele excursies leiden en weet veel te vertellen over het gebied.


programma

Het programma is onder voorbehoud en kan afhankelijk van de weersomstandigheden worden aangepast.

De heenreis is op eigen gelegenheid. Aanbevolen is  de nachtboot vanaf Hirtshals in Denemarken naar Stavanger (Fjordline, vertrek 21.00 uur, aankomst volgende ochtend 07.00 uur).


Dag 1 (woensdag 28 juli): Stavanger – Kvitsøy, ca. 20 km

Vanaf Tavanger (aankomst ferry 07:00 uur) rijden we naar het startpunt buiten Stavanger, waar we beginnen met de kajaktocht. Langs de vuurtoren van Tungenes (café) steken we de fjord over naar de in open zee gelegen archipel van Kvitsöy, met ontelbare scheren en een klein authentiek vissersdorp. Kampeerveld met picknicktafel, barbecueplaats, afdak, wc en water.


Dag 2: Kvitsöy  – Fjoløy, ca. 20 km

We verkennen met onze kajaks eerst de archipel van Kvitsöy en steken dan de Boknfjord weer over en vervolgen onze kanotrip naar de eilandjes Fjoløy en Klosterøy (hier staat het Utstein klooster, het enige middeleeuwse klooster van Noorwegen). We kamperen bij het vuurtorentje van Fjoløy (picknicktafels, WC, water).


Dag 3 – Fjoløy –  Nord-Talgje, ca. 28 km

Lange etappe buitenom het eiland Rennesöy: door het vogelreservaat Vignesholmane en langs het eiland Finøya varen we naar het eiland Nord-Talgje en een mooie kampeerplek op een klein eilandje (picknicktafels en wc; winkel en restaurant in Helgøysund, 1,5 km).


Dag 4: verkenningstocht Sjerøerne, ca. 15 km

We blijven op dezelfde kampeerplaats en verkennen de eilandengroep van Sjernaøy. Onderweg doen we het eiland Bjergøy aan en maken een wandeling van ca. 3 uur naar de uitzichtberg Fuglahammaren (169 m).


Dag 5: Nord-Talgje –  Grasholmen, ca. 20-25 km

We nemen een route aan de oostkant van de Boknafjord en verkennen de eilanden Bokn en Fogn. We overnachten op het onbewoonde Grasholmen met een groot kampeerveld (picknicktafels, afdak en wc).


Dag 6: Grasholmen –  Jørpeland / wandeling preekstoelrots, ca 17 km kajakken en 4-5 uur wandelen

’s Ochtends een korte etappe naar Jørpeland, waar we die avond kamperen op het recreatie-eiland Jørpelandsholmen (WC, picknickbanken). De mensen die de wandeling naar de beroemde Preekstoelrots willen maken nemen rond 13 uur de bus naar de Preekstoelhytta (10 km), waar de wandeling begint naar de Preekstoelrots (heen en terug, incl busritten ca. 6 uur). Het is ook mogelijk om een kortere wandeling te maken of een vrije middag te nemen in Jørpeland.


Dag 7: Lysejord, Jørpeland – Dørvika - ca. 25 km

Via Forsand beginnen aan de lange tocht door de imposante Lysefjord, We kamperen wild aan een mooie zandbaai aan de oevers van de Lysefjord.


Dag 8: Lysejord, Dørvika - Flørli, ca. 22 km

We varen verder door de smalle lange Lysefjord onderlangs de Preikestolen (waar we eerder deze week bovenop stonden) en maken onderweg een stop op een van de weinige plekken waar je kunt aanlanden. We varen naar een kampeerplek bij Flørli, een vroegere waterkrachtcentrale, waar de oude bedrijfsgebouwen zijn opgeknapt tot café/restaurant/museum en accommodatie; er is daar een klein kampeerveld (wc, douches) en wie wil kan ’s avonds uit eten in het restaurant Flørli 4444.


Dag 9: “trap met 4444 treden” – Flørli - Geitanes, wandeling 3 - 5 uur + 10 km varen

Liefhebbers kunnen ’s ochtends de kunnen we de ‘trap met 4444 treden’ beklimmen (ca 600 hoogtemeters langs de waterbuizen van de krachtcentrale) naar een spectaculair uitzichtpunt. Via een aansluitende bergwandeling van ca. 2 uur komen we weer in Flørli terug, waar we ’s middags we een korte etappe varen naar een landtong aan het eind van de fjord. We staan onder aan de 1000 m hoge rotswanden van Kjerag, waar basejumpers vanaf springen, en overnachten hier wild (geen voorzieningen).


Dag 10 (vrijdag 6 aug.): Lysejordbotn / ferry Stavanger - 4 km kajakken, ferry, 10 km kajakken

‘s Ochtends vroeg varen we 4 km naar het eind van de fjord, waar we om 07 uur de ferry nemen naar Stavanger. Na een bezichtiging van Stavanger varen we terug naar ons startpunt en eindigen we de reis met een slotdiner. ‘s Avonds om 20uur terug met de ferry Stavanger-Hirtshals (of overnachting op de camping van Sokna en de volgende dag terug). De volgende ochtend aankomst in Hirtshals en verdere terugreis per auto.


ZEEKAJAKTOCHT STAVANGER - LYSEFJORD

datum: woensdag 28 juli t/m vrijdag 6 augustus (exclusief reisdagen); heenreis: di. 27 juli, terugreis: vr.avond 6 + za. 7 aug.)

aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 12

begeleiding: de reis wordt begeleid door vaarleider Henk Filippo; bij meer dan 7 deelnemers samen met een extra zeekajakcoach   

prijs:  € 450,-  / € 400,- (vaste klanten)

dit is inclusief:

Niet inbegrepen in de prijs/overige kosten deelnemers:


rustdagen mogelijk?

Wie niet mee gaat op de wandelingen kan die dagen (3 x) een halve rustdag nemen.


niveau en eisen
De tocht is bedoeld voor gevorderde zeekajakkers, van het niveau zeevaardigheid, in het bezit van een eigen zeekajak (of huurkajak, zie onder) en uitrusting. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze het diploma zeevaardigheid bezitten of anderszins kunnen aantonen over de juiste vaarconditie en vaardigheden te beschikken. Een goede vaarconditie is noodzakelijk. De uitrusting is conform de eisen voor Zeevaardigheid (zie: reisvoorwaarden).


kanohuur mogelijk?
Wie geen eigen kajak heeft of er liever een huurt kan in Stavanger een zeekajak huren

Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden

Aanmelden voor deze reis