Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Back Country Ski-trekking  Rogen - Töfsingdalen, Zweden


De Zweedse nationale parken Rogen en Töfsingdalen vormen samen met het aangrenzende Noorse Femundsmarka nationaal park een van de grootste onaangetaste natuurgebieden van Scandinavië. Toen 10.000 jaar geleden de gletsjers zich terugtrokken lieten ze hier een landschap achter van kale afgeronde bergtoppen die enkele honderden meters uitsteken boven een labyrint van meren, moerassen, berken en naaldbossen. De boomgrens ligt op 900 m, de bergen rijzen op tot ongeveer 1300 m hoogte. Verwrongen, verweerde dennenbomen geven het gebied een mysterieuze sfeer.


Soort tocht

We maken een rondtocht op ski’s (in de vorm van een 8) door de wildernis van de nationale parken Rogen en Töfsingdalen en maken gebruik van het uitgebreide netwerk van de Zweedse STF-berghutten en gemarkeerde skiroutes. De variatie in landschappen, de rust en stilte en de sfeervolle zelfbedieningshutten maken deze reis erg mooi.


Accommodaties

We overnachten onderweg in de onbemande berghutten van de STF (Svenska Turistforening) en bij het eindpunt in een hotel of pension . In de hutjes onderweg is telkens een huttenwacht, die de slaapplekken verdeeld en is een klein winkeltje waar we de meest basic levensmiddelen kunnen kopen (waartoe in Zweden ook bier en chips behoren!). Koken en vuur maken doen we zelf. Voor wat reservespullen, bivakzakken en sneeuwscheppen gaat één pulka mee, die we om beurten trekken. Verder draagt iedereen een rugzak met persoonlijke winteruitrusting.


Niveau en zwaarte

Deze trektocht op toerlanglaufski’s is geschikt voor mensen die al eerder een toerlanglauftrektocht hebben gemaakt en die beschikken over een goede langlauftechniek (je beheerst het remmen d.m.v. ploegen, kent de glijpas, en kan ploegbochten maken; ervaring met alpine skiën is niet vereist, maar wel handig). Het terrein is kleinschalig en bergachtig met berkenbossen en meertjes. Op onze toerlanglaufski’s trekken we soms ons eigen spoor over bevroren meren, door bossen en over uitgestrekte hellingen boven de boomgrens en volgen we soms (ook afhankelijk van het weer) de gemarkeerde skiroutes. We skiën met rugzakken van maximaal 10 a 12 kg (eigen slaapzak/lakenzak verplicht). Een goede conditie is vereist. Het is een pittige tocht met dagafstanden tussen 15 en 25 km. We overbruggen iedere dag hoogteverschillen tot een paar honderd meter. De hutten staan telkens in de dalen of aan de bosrand, en af en toe steken we een bergpas of hoogvlakte over om bij de volgende hut te komen. Als er tijd over is en het weer is goed beklimmen we een enkele keer onderweg op ski’s een bergtop.


Programma

dag 1: zo 7/3/2021 heenreis (chartervlucht Groningen Eelde – Scandinavian Mountains airport, Sälen)

Aankomst vlucht ca 12:00 uur, taxitransfer van ca 200 km (3 uur) naar Käringsjön (Tännäs), per ski ca 2 uur naar STF zelfbedieningshut Rogenstugan aan het gelijknamige meer; overnachting Rogenstugan.


dag 2, ma 8/3: Rogenstugan – STF-hut Storrödtjärn Afstand 15-20 km, hoogteverschil 200 m

Afhankelijk van het weer volgen we een route over het meer of (bij mooi weer) klimmen we omhoog door oude dennenbossen naar de boomgrens en gaan over een langgerekte bergkam en dalen af naar de STF-zelfbedieningshut Storrödtjärn in het zuidelijk deel van het Rogen natuurreservaat.


dag 3, di 9/3: Dagtocht in de omgeving van Storrödtjärn, ca 20 km.
We verkennen op ski’s het kleine nationale park Töfsingdalen, dichte oerbossen; pauzeren in een kleine schuilhut en klimmen door de bossen weer terug naar de STF-hut Storrödtjärn, waar we weer overnachten.


dag 4, wo 10/3: Storrödtjärn – Rogenstugan Afstand 15-20 km, hoogteverschil 200 m

Via een andere route, back country, skiën we weer terug naar Rogenstugan in het hart van het natuurgebied; overnachting Rogenstugan.


dag 5, do 11/3: Rogenstugan – Skedbrostugan Afstand 20-25 km, hoogteverschil ca 200 m

We verkennen het noordelijke deel van Rogen: bovenlangs het grote Rogenmeer en langs de Noorse grens skiën we over de bergen naar de afgelegen STF zelfbedieningshut Skedbrostugan, waar we overnachten.


dag 6, vr 12/3: Dagtocht in de omgeving van Skedbrostugan Afstand ca 20 km.

Vanaf Skedbrostugan verkennen we bergen in het noorden van het natuurreservaat, waar een kolonie muskusossen leeft. Met veel geluk zien we de imposante dieren vanuit de verte! Over de kale fjell en over bergmeertjes skiën we weer terug naar de Skedbrostugan, waar we een 2e keer overnachten.


dag 7, za 13/3: Skedbrostugan – Tännäs Afstand 25 km, hoogteverschil 300 m

Via een lange en ongespoorde back country route skiën over de bergen het Rogen natuurreservaat uit, naar het stadje Tännäs, waar we overnachten in een hotel/pension.


dag 8, zo 14/3: terugreis

Na het ontbijt worden we met een taxibus teruggebracht naar het vliegveld bij Sälen; aansluitend terugvlucht naar NL.


Back Country Ski-trekking  Rogen - Töfsingdalen, Zweden  


datum: maart 2022

aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 9, plus 1 Nederlandse reisleider
prijs: richtprijs € 1000,-  


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief


Lees goed de reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.