Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Zwerftocht Rab, Kroatië —  za. 16 t/m vr. 22 september 2023

6 vaardagen + 1 wandeldag / niveau: gevorderde zeekajakkers — Let op: deze reis is vol!


Zeekajakken langs de ruige rotskusten van Krk, Prvic, Grgur en Rab, bergachtige eilanden in de noordelijke Adriatische Zee. In een week varen we rond het eiland Rab en de omringende eilanden. We staan we af en toe op een camping, maar zullen veel wild kamperen in kleine afgelegen baaitjes. We varen langs ruige, grotendeels onbewoonde kusten en doen soms een dorp aan, zeker de prachtige middeleeuwse stad Rab, hoofdplaats van het gelijknamige eiland. Uitgangspunt voor deze week is een luxe camping op het eiland Rab, dat is te bereiken per autoferry (80 min varen, 4 x per dag) vanaf het eiland Krk.

Deze tocht is voor gevorderde zeekajakkers (G), die al eerder tochten op zee hebben gemaakt. Het is een echte “zwerftocht” omdat we ons onderweg deels door de omstandigheden en het weer laten leiden en de dagafstanden en overnachtingsplekken daarop aanpassen.


Uniek aan deze reis: zwembadblauw water - verlaten strandjes – hoge rotskliffen - dolfijnenreservaat – historische stad Rab – karsteiland Privic - gevangeniseiland Grgur – wild kamperen - zelf koken – af en toe genieten van locale restaurants.


Programma

In geval van slecht weer (harde wind) kan de route eenvoudig worden aangepast en/of worden ingekort.

Donderdag 14/vrijdag 15 september: heenreis op eigen gelegenheid; vrijdagavond aankomst op de camping op Rab (‘s avonds briefing over de kanoreis/voorbereiden voor trektocht. Deze overnachting op de camping is inbegrepen in de reis.Dag 1 (zaterdag 16/9): Sveti Grgur-Westkust Rab - ca 25 km

We starten ‘s ochtends met onze trektocht varen door de zandige baaien van Podshilo en daarna langs het eiland Sveti Grgur, ogenschijnlijk een idyllische plek, maar vroeger een gevangeniseiland voor politieke gevangenen. ‘S middags verder richting de beboste noordwestkant van Rab. We kamperen wild op een onbewoond eilandje aan de noordkant van Rab.


Dag 2 (zo 17/9): Westkust Rab, 2e deel - ca 25 km

We varen verder langs baaien en inhammen en overnachten op een camping op ‘vaarafstand’ van de stad Rab. ‘s Avonds kunnen we uitgaan in de mooie middeleeuwse stad Rab.


Dag 3 (ma 18/9): Wandeldag Rab - wandeling ca 15 km

Vandaag maken we een mooie wandeling over de bergkam en de hoogste top van het eiland Rab, met schitterend uitzicht op de kliffen aan de noordkust. Een afdaling brengt ons in het prachtige centrum van de stad Rab.


Dag 4 (di 19/9): Oostkust Rab - 25 km

We varen verder langs de zuidkant van Rab, omronden de zuidoostpunt en varen langs 400 m hoge rotskliffen naar een strandje in een desolaat karstlandschap. De zogenaamde ‘kajak beach’, een piepkleine, schitterende kampeerplek.


Dag 5 (wo 20/9): Rab – Goli Otok – vasteland - 20 km

We varen verder langs de NO-kant van Rab, dat is uitgeroepen tot geologisch park, vanwege de natuurwonderen als kalkkliffen en grotten. Via het desolate Goli Otok kajakken we naar een kampeerplek in een kleine baai aan het vasteland.


Dag 6 (do 21/9): Prvic – Krk - 20-30 km

We steken over naar het grillige eiland Prvic, het grootste onbewoonde eiland in Kroatië, waar we misschien vale gieren kunnen zien op de hoge rotskliffen. We kamperen wild bij een klein grindstrand.


Dag 7 (vr 22/9):  Prvic - Rab - 18 km

Een oversteek via Sveti Grgur voert ons terug naar ons uitgangspunt, de camping aan de noordoost van Rab. ‘s Avonds beëindigen we de trektocht met een slotdiner in het dorp Lopar.


zaterdag 23/9: einde kanoreis; terugreis op eigen gelegenheid op zaterdag en zondag.


ALGEMENE REISVOORWAARDEN - Zwerftocht Rab, Kroatië

datum: zaterdag 16 t/m 22 september 2023

aantal deelnemers:  minimaal 7, maximaal 10

begeleiding: Henk Filippo; bij meer dan 7 deelnemers gaat er een tweede (erkende) zeekajakinstructeur of vaarleider mee.


prijs: € 425,- / leden KV Keistad € 400,-

Leden van KV Keistad krijgen €25 korting op deze reis.

de prijs is inclusief:


overige kosten deelnemers:


Niveau en eisen

Deze reis is voor gevorderde zeevaarders, die al ervaring hebben met tochten op zee (maar nog niet het diploma ZV hebben) en die hun ervaring verder willen uitbreiden. De tochten zijn gemiddeld 25 km per dag; er zijn enkele lange onbeschutte trajecten langs klifkusten en enkele langere oversteken.

Van de deelnemers wordt verwacht dat je kunt varen bij windkracht Bft 4 (zo nodig korte stukken Bft 5) en enige ervaring te hebben met golven. Verder beheers je de reddingstechnieken (iemand redden en zelf gered worden). Ook is een goede vaarconditie nodig, in verband met de stukken open zee tussen de eilanden en de langere stukken langs klifkusten, zonder de mogelijkheid tot een pauze. Het bezit van het diploma "Zeevaardigheid" (ZV) is niet noodzakelijk, maar zeevaarders met dit diploma kunnen uiteraard ook mee.

 

Bekijk de video van de reis uit 2013

Aanmelden voor deze reis

Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden