Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Expeditie Kornati: za 11 t/m za 18 mei, zeekajakzwerftocht door de Kornati-archipel, Kroatië


Nationaal Park Kornati ligt in het centrale deel van de Adriatische Zee tussen Zadar en Sibenik voor de kust van Kroatië. Een archipel van 140 onbewoonde eilanden, talloze kleine eilandjes en klippen vormt een paradijs voor ervaren zeekajakkers. Een week zeekajakken, langs prachtige kusten en eilanden, voor gevorderde zeekajakkers van het niveau ZV (zeevaardigheid).

Uitgangspunt voor deze tocht is een camping op het eiland Murter. Vandaar maken we een “zwerftocht” rond de Kornati-archipel, waarbij we ons onderweg voor een deel door de omstandigheden en het weer zullen laten leiden, en de dagafstanden en overnachtingsplekken daarop aanpassen.


turkoois water - zwemstrandjes – nationaal park Kornati – unieke karsteilandjes - hoge rotskliffen - wild kamperen en kamperen bij plaatselijke restaurantjes – zelf koken en af en toe uit eten


Niveau en eisen

Deze tocht is voor ervaren zeekajakkers van het niveau Zeevaardigheid (ZV), vanwege de soms grote dagafstanden (gemiddeld 25km, soms 30km), lange trajecten langs klifkusten, de kans op plotselinge harde wind en enkele grote oversteken. Van de deelnemers wordt gevraagd dat ze het diploma ‘Zeevaardigheid’ hebben (of vergelijkbare ervaring), en een goede vaarconditie.


programma

De route is onder voorbehoud en kan worden aangepast afhankelijk van weer en omstandigheden. (reservedag: In het programma wordt af en toe 2 keer gekampeerd op dezelfde plek – dag 3/4, dag 5/6. Afhankelijk van weer en wind hebben we misschien ergens anders onderweg een extra dan nodig als reserve en vervalt daarmee een andere overnachting).


Heenreis op eigen gelegenheid (2 dagen, do 9 - Hemelvaartdag - en vr 10 mei; ‘s avonds aankomst op de camping op Murter)

dag 1 (zaterdag 11 mei): Murter – Zut: ca. 20 km

Vanaf de westkust van Murter varen we langs een rij kleine eilandjes en maken we de oversteek naar het eiland Zut, waar we een kampeerplek zoeken aan het zuideinde van dit stenige eiland.


dag 2: Zut – Dugi Otok: 22-25 km

We zetten de kajaktocht voort naar Dugi Otok, het grote eiland dat de Dalmatische kust aan de westkant van zee afsluit. We varen het nationaal park binnen via een smalle doorgang (de Proversa Mela) en landen bij een kantoor van het nationale park in de beboste baai van Telascica, waar we kunnen kamperen op enkele vlakke plekken in het bos. We staan hier op een schitterende locatie; 200m lopen naar het westen voert naar de rand van hoge kalkrotsen aan de westkant van Dugi Otok en 300m lopen naar het zuiden voert naar het zoetwatermeer Jezero Mir.


dag 3: Dugi Otok - Levrnaka: 21 km

We varen de baai van Telascica uit, richting open zee en varen een stukje terug om de kliffen van Dugi Otok vanaf zeezijde te bekijken. Na een pauze aan een piepklein strandje varen we verder naar het zuiden naar de baai van Levrnaka, een klein haventje met restaurant en simpele “camping” Jezinov Stan. In het restaurantje kunnen we genieten van vers gevangen vis en ’s avonds klimmen we naar de top van het eiland (117m) voor een geweldig uitzicht over de Kornaten.


dag 4: Dagtocht vanuit Levrnaka: 15 tot 20 km

Kris-kras kajakken we langs de kliffen en eilandjes van de noordelijke Kornati en doen onderweg nog een het haventje van Kraviljacica aan op het hoofdeiland Kornat voor een pauze en eventueel een wandeling naar de top van de Metina, met 237 m het hoogste punt van het eiland Kornat. We overnachten weer op Levrnaka.


dag 5 Van Levrnaka naar Lavsa: ca. 18 km

Afhankelijk van de wind varen we aan de buiten- of binnenkant verder langs de kliffen en eilandjes naar het eilandje Piskera. We passeren de moderne Marina Piskera, waar meerdere zeilschepen voor anker liggen, en varen verder naar het eiland Lavsa, met een beschutte baai. Hier bevindt zich een eenvoudig, maar officieel kampeerterrein van het nationaal park.


dag 6: Van Lavsa naar Smokvica: 15-20 km

Afwisselend binnen- en buitengaats zakken we af naar het zuidelijkste puntje van het park en varen langs messcherpe kalkrotsen op zoek naar een veilige lunchplek. Dan koersen we aan op het eiland Smokvica, waar we toestemming vragen om te kamperen bij het plaatselijke restaurant. (Indien kamperen hier niet kan varen we terug naar Lavsa voor een extra overnachting).


dag 7: Smokvica/Lavsa naar Borovnjak: 21-27 km

Via de laatste rotspuntjes van de Kornati verlaten we het nationale park en steken we vanaf Kurba Vela over naar een kelin onbewoond eilandje Borovnjak (vlakbij het eiland Kaprije, waar we eventueel kunnen gaan eten in het stadje Luka Kaprije.


dag 8 (za 18 mei): Van Zirje naar Murter: 20-30 km

Een oversteek brengt ons naar de zuidkust van Murter, die we terug volgen naar de camping van ons vertrek. ’s Avonds besluiten we onze reis met een slotdiner in het stadje Murter.
Terugreis: zo 19 en ma 20 mei (Pinksteren)


Algemene reisvoorwaarden - Zeekajak zwerftocht Kornati-archipel

datum                  11 t/m 18 mei 2024

aantal deelnemers minimaal 5, maximaal 10

organisatie en begeleiding: de reis wordt georganiseerd en geleid door Henk Filippo (vaarleider zee).

Bij meer dan 7 deelnemers gaat een 2e begeleider (zeekajakinstructeur of vaarleider) mee.


prijs  € 425,-  

de reissom is inclusief:


overige kosten deelnemers:


Aanmelden voor deze reis. Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden.