Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Back country langlaufreis Haut Jura, Frankrijk - januari/februari 2022


Franse Haut Jura

Het middelgebergte van de Jura is een van de mooiste langlaufgebieden van Europa. Met langgerekte kammen, hoogvlaktes en toppen tot 1700 m hoogte, vormt het een uitgestrekt en sneeuwzeker gebied. Vanuit twee locaties bestrijken we een groot deel van de Jura en maken we dagtochten over ‘Les balcons du Jura’, de hoge plateaus en uitzichtbergen op de grens van Frankrijk en Zwitserland. We beklimmen onderweg een aantal van deze toppen. Vooral vanaf de hoogste top, de Crêt de la Neige (1720 m) hebben we schitterend uitzicht over het Meer van Geneve en de achtergelegen Alpen. Februari is geschikt voor het maken van langlauftochten. Bekijk het reisverslag van de tochten van 2012 en 2015.  


zwaarte & benodigde conditie

De reis is geschikt voor beginnende en gevorderde toerlanglaufers, met een goede loipe-langlauftechniek en enige ervaring in het maken van tochten buiten de loipe, in Frankrijk “randonnée nordique” genoemd. Het terrein is heuvelachtig en varieert van bossen, velden, en enkele steilere hellingen boven de boomgrens. Met onze back country langlaufski’s volgen we soms het loipenet, maar trekken we de meeste tijd ons eigen spoor dwars door de velden en bossen.  Hoogteverschillen variëren tussen 300 en 600 meter. We maken dagtochten en skiën met een lichte dagrugzak. Een goede conditie is vereist.


accommodaties

Overnacht wordt in twee sfeervolle Gites d’etappe: eerst in de zuidelijke Jura bij Bellecombe, waar we overnachten in 2- of 3-persoons kamers in een gezellige auberge. Het tweede deel van de reis verplaatsen we een stuk noordelijker naar Mouthe, waar we een eigen 9-persoons châlet hebben en we eten in de naastgelegen gite. De overnachtingen zijn op basis van halfpension (ontbijt plus avondmaaltijd). Drankjes zijn voor eigen rekening. De deelnemers zorgen zelf voor de lunch onderweg. Een enkele keer kan worden geluncht in een restaurant, soms doen we in een winkeltje inkopen voor onderweg.


sneeuwsituatie

In de Jura worden regelmatig de laagste temperaturen gemeten van Frankrijk en Zwitserland. Het wordt daarom ook wel “het Siberië van Europa” genoemd. Vanaf Kerst tot begin maart ligt er doorgaans voldoende sneeuw op de plateaus boven 1000 m hoogte. Bij  onvoldoende sneeuw om de tocht op ski’s te kunnen maken, wordt de reis gemaakt als (sneeuwschoen)wandelreis.


Programma

dag 1: Zaterdag 30 januari

heenreis (per eigen auto of trein)

Overnachting in een gîte d’étappe in les Bellecombes.


dag 2: Zondag 31 jan

Prémanon – foret du Massacre  – Crêt Péla, afstand 15-20 km

We maken vanuit Lajoux een tocht naar de Crêt Péla, een top van 1495 m in de bossen rond Prémanon. Onderweg doen we oefeningen en maken we gebruik van de loipes om de klassieke langlauftechniek te oefenen.


dag 3: Maandag 1 feb

Bellecombe – Crête de Chalam (1545 m), afstand 20-25 km

Vandaag maken we een lange tocht door de niet voor niets zo genoemde ‘Bellecombe’, een van de Hautes Combes aan de zuidkant van de Jura. We klimmen deels over loipes, deels door de bossen naar de hoogste verheffing: de uitzichtrijke Crête de Chalam.


dag 4: Dinsdag 2 feb

Col de la Faucille – Colomby de Gex (1689 m) en de Crêt de la Neige (1720 m), 20-25 km

Na een verplaatsing per auto maken we een lange tocht tussen Lelex en de Col de la Faucille, over de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van deze week: de Crêt de la Neige (1720 m) en de Colomby de Gex (1689 m), met onderweg voortdurend uitzicht op het Meer van Geneve en de Mont-Blanc. Een mooie afdaling brengt ons naar Mijoux. Daarna rijden we naar Mouthe voor het tweede deel van de reis.


dag 5: Woensdag 3 feb

Dagtocht Fôret de Risoux, afstand 15-20 km

Door het uitgestrekte fôret de Risoux klimmen we naar de bergboerderij Le Gèque, waar we op het laatste moment weids uitzicht krijgen. Via bospaden en loipes keren we met een ruime lus weer terug.


dag 6: Donderdag 4 feb

Dagtocht rond de Zwitsers-Franse grens, afstand 15-20 km

We maken een tocht door velden en bossen naar enkele verlaten bergboerderijen aan de Frans-Zwitserse grens. Vandaag zien we weinig andere langlaufers en kunnen we mooie sporen trekken in de maagdelijke sneeuw.


dag 7: Vrijdag 5 feb

Beklimming Mont d’Or (1443 m), afstand ca 15 km

Na een korte verplaatsing per auto klimmen we door bergweiden naar de top van de Mont d’Or, een uitzichtberg op de grens met Zwitserland. Een lange afdaling volgt over hooggelegen bergweiden en door imposante naaldbossen.


dag 8: Zaterdag 6 feb

Na het ontbijt, eind van het programma en terugreis per auto/trein.


Back country langlaufreis Haut-Jura, Frankrijk


Datum:  januari / februari 2022
Aantal deelnemers:  5-8
Prijs: richtprijs € 800,-                   


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Lees goed de reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.