Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Back country langlaufreis Haut Jura, Frankrijk - za 30 jan t/m za 6 feb 2021


Franse Haut Jura

Het middelgebergte van de Jura is een van de mooiste langlaufgebieden van Europa. Met langgerekte kammen, hoogvlaktes en toppen tot 1700 m hoogte, vormt het een uitgestrekt en sneeuwzeker gebied. Vanuit twee locaties maken we dagtochten over ‘Les balcons du Jura’, de hoge plateaus en uitzichtbergen op de grens van Frankrijk en Zwitserland. We beklimmen onderweg een aantal van deze toppen. Vooral vanaf de hoogste top, de Crêt de la Neige (1720 m) hebben we schitterend uitzicht over het Meer van Geneve en de achtergelegen Alpen. Februari is geschikt voor het maken van skitochten. Met onze toerlanglaufski’s volgen we soms het loipenet, maar trekken we de meeste tijd ons eigen spoor dwars door de velden en bossen.  

Bekijk het reisverslag van de tochten van 2012 en 2015.  


zwaarte & benodigde conditie

De reis is geschikt voor ervaren langlaufers, die willen beginnen met het maken van tochten buiten de loipe, in Frankrijk “randonnée nordique” genoemd (en ervaren back country-langlaufers kunnen uiteraard ook mee). Je hebt eerdere loipe-langlaufervaring en een goede conditie. Het terrein is heuvelachtig en varieert van bossen, velden, en enkele steilere hellingen boven de boomgrens. Af en toe maken we gebruik van de getrokken loipes, maar vaker trekken we ons eigen spoor. Hoogteverschillen variëren tussen 300 en 600 meter. We maken dagtochten en skiën met een lichte dagrugzak. Een goede conditie is vereist vanwege de soms grote afstanden en pittige stijgingen.


accommodaties

Overnacht wordt in twee sfeervolle Gites d’etappe: eerst in de buurt van Mouthe, waar we een eigen châlet hebben en we eten in de naastgelegen gite, en het tweede deel van de reis in Prémanon, waar we verblijven in meerpersoons kamers met gezamenlijk sanitair. De overnachtingen zijn op basis van halfpension (ontbijt plus avondmaaltijd). Drankjes zijn voor eigen rekening. De deelnemers zorgen zelf voor de lunch onderweg. Een enkele keer kan worden geluncht in een restaurant, soms doen we in een winkeltje inkopen voor onderweg.


sneeuwsituatie

In de Jura worden regelmatig de laagste temperaturen gemeten van Frankrijk en Zwitserland; het wordt daarom ook wel “het Siberië van Europa” genoemd. Vanaf Kerst tot begin maart ligt er doorgaans voldoende sneeuw op de plateaus boven 1000 m hoogte. Bij  onvoldoende sneeuw om de tocht op ski’s te kunnen maken, wordt de reis gemaakt als (sneeuwschoen) wandelreis.


programma

dag 1: Zaterdag 30 januari

heenreis (per eigen auto of trein)

Overnachting gîte d’étappe in de buurt van Mouthe.


dag 2: Zondag 31 jan

Dagtocht rond de Zwitsers-Franse grens, afstand 15-20 km

Onderweg doen we oefeningen en maken we gebruik van de loipes om de klassieke langlauftechniek te oefenen.


dag 3: Maandag 1 feb

Beklimming Mont d’Or (1443 m), afstand ca 15 km

Na een korte verplaatsing per auto klimmen we door bergweiden naar de top van de Mont d’Or, een uitzichtberg op de grens met Zwitserland. We dalen weer af over hooggelegen bergweiden en door imposante naaldbossen.


dag 4: Dinsdag 2 feb

Dagtocht Fôret de Risoux, afstand 15-20 km

Door het uitgestrekte fôret de Risoux klimmen we naar de bergboerderij Le Gèque, waar we op het laatste moment weids uitzicht krijgen. Via bospaden en loipes keren we met een ruime lus weer terug.


dag 5: Woensdag 3 feb

Prémanon – foret du Massacre  – Crêt Péla, afstand 15-20 km

We verplaatsen ons vandaag na het ontbijt naar de zuidelijke Jura en maken onderweg een tocht naar de Crêt Péla, een top van 1495 m in de bossen rond Prémanon.


dag 6: Donderdag 4 feb

Bellecombe – Crête de Chalam (1545 m), afstand 20-25 km

Vandaag maken we een lange tocht door de niet voor niets zo genoemde ‘Bellecombe’, een van de Hautes Combes aan de zuidkant van de Jura. We klimmen naar de hoogste verheffing: de uitzichtrijke Crête de Chalam.


dag 7: Vrijdag 5 feb

Col de la Faucille – Colomby de Gex (1689 m) en de Crêt de la Neige (1720 m), 20-25 km

Na een korte verplaatsing per auto skiën we vanaf de Col de la Faucille naar de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van deze week: de bergen op de hoogste kam van de Jura: Colomby de Gex (1689 m) en de Crêt de la Neige (1720 m), onderweg voortdurend uitzicht op het Meer van Geneve en de Mont-Blanc. Een mooie afdaling, deels over skipistes brengt ons naar Lelex; het laatste stuk per bus/taxi terug naar ons uitgangspunt en terug naar de gite in Prémanon.


dag 8: Zaterdag 6 feb

Na het ontbijt, eind van het programma en terugreis per auto/trein.


Algemene reisvoorwaarden – Back country langlaufreis Haut-Jura

Datum:  za 30 januari t/m za 6 februari 2021

Aantal  deelnemers:  5-8

Prijs:  € 795,-                   


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Lees goed de reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.

Aanmelding en boeking