Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Zo. 4 t/m 11 juni 2023 - zeekajakreis kanaaleiland Guernsey

“De kans om een fraai en uitdagend kanogebied te leren kennen; kajakken in “Engeland met een Franse sfeer”


7-dagen kajakken -  minimumniveau: ervaren zeekajakkers met diploma Zeevaardigheid(ZV)


Gebied & soort reis

De Britse kanaaleilanden Guernsey, Herm en Sark, een uniek gebied, zowel op zee als op het land. Traditioneel Brits, maar dan net even anders, met Franse namen (en keuken!) en een net iets warmer haast subtropisch klimaat. Guernsey is minder toeristisch dan het bekendere en grotere Jersey. Met name de eilandjes Herm en Sark zijn uniek. Het zijn de kleinste kanaaleilandjes, die open staan voor het publiek, en waar we op alle drie de eilanden kunnen kamperen.

Maar vooral de kusten en zeeën rond Guernsey zijn een prachtig en uitdagend vaargebied voor zeekajakkers. Hoge rotskliffen, witte stranden en turkoois water en vogelrotsen (papegaaiduikers!) maken het tot een kajakparadijs.  Maar getijdestromen met snelheden tot 5 knopen en een getijdeverschil tot meer dan 8 m maken het ook tot een uitdagend vaargebied. Soms zullen we de stromingen, keerwaters en golven langs de kust opzoeken, op andere momenten zullen we ze juist vermijden, door een slimme timing en tochtplanning.


Het is een zeekajakreis met 7 vaardagen, waarbij we 3 dagtochten maken vanaf een camping op Guernsey en halverwege de week een 4-daagse trektocht maken langs de eilanden Herm en Sark, waar we kamperen. Elke dag kiezen we op grond van weer en windrichting de precieze route. We varen dagafstanden van 10 tot 25 km. Afhankelijk van het weer en de vaardigheden van de deelnemers kan de route worden aangepast (buitenom eilanden over open zee, of meer beschut langs de kust). In het programma blijft regelmatig tijd over voor extra wandeling, een bezoek aan een dorpje of plaatselijke pub.

De reis start op zondag 4 juni ’s avonds na aankomst van de ferry vanuit Frankrijk en eindigt een week later op zondagavond 11 juni op Guernsey.  


Uniek aan deze reis: afwisselend vaargebied: getijdestromen met ‘overfalls’, keerwater, races, rotskliffen, stranden -  mild klimaat - zeehonden & vogels  - farm campsites – local pubs – wandelingen over bloemenrijke autovrije eilanden


Niveau en eisen

Deze kajakreis is bedoeld voor ervaren zeevaarders die ruime ervaring op zee hebben, en die in het bezit zijn (en varen op het niveau van) het diploma "Zeevaardigheid".

Wil je graag een week willen varen langs prachtige kusten en spectaculaire rotskliffen en zie je niet op tegen het (veilig) oversteken van enkele snel stromende getijdewateren, met ‘overfalls’ (stroomversnellingen) tussen de eilanden, dan is dit een geschikte reis voor jou. Verwacht wordt dat je enige ervaring hebt met branding en het varen in hoge golven.

Van de deelnemers wordt ook een goede vaarconditie verwacht.


Is een rustdag mogelijk? Omdat we meerdere nachten op dezelfde camping staan op Guernsey en op Sark is het mogelijk – voor degenen die dat willen – om 1 of 2 keer een rustdag (of wandeldag) te nemen.

Sark Island

Programma

Het programma is onder voorbehoud en kan afhankelijk van de weersomstandigheden worden aangepast; er is altijd een ‘plan B’. We verkennen de eerste 2 dagen de kusten van Guernsey en maken daarna een vierdaagse trektocht naar de ten oosten van Guernsey gelegen eilandjes Herm en Sark, bijzondere eilanden, zowel wat betreft geschiedenis, cultuur en landschap, maar ook uitdagend wat betreft kajakmogelijkheden. De oversteken naar de eilanden zijn niet al te groot (5 tot 10 km), maar niet te onderschatten vanwege het grote getijdeverschil (tot 8,5 m) en de ‘tidal races’ (getijdestromen) tussen de eilanden, met stroomsnelheden tot 5 knopen. Afhankelijk van het getij, de wind en windrichting zal ter plekke worden bepaald wat er elke dag mogelijk is en hoe we precies gaan varen. Het onderstaande programma is een suggestie en kan alleen doorgaan bij gunstig weer.

 

Zaterdag 3 en zondag 4 juni - heenreis  – heenreis op eigen gelegenheid met eventueel overnachting op een camping in de buurt van St. Malo (of Cherbourg) (deze overnachting is niet inbegrepen bij de reis). Zondag: ferryoversteek vanuit St. Malo (of Cherbourg) naar Guernsey (aankomst rond ca. 15 uur).


zondag 4 juni, Guernsey – korte avondkajaktocht – afstand: 5 tot 10 km

Na ons te hebben geïnstalleerd op de camping op Guernsey: om 18 uur: briefing en planning van de kajakweek. Eventueel maken we nog een korte avond-kajaktocht aan de westkust van Guernsey (5-10 km).


Dagtocht 1 maandag 5 juni. Westkust Guernsey – ca. 20 km

Een goede introductie tot het gebied: heen en terug langs de westkust van Guernsey, met mooie inhammen, haventjes en baaien. Vanwege het grote getijdenverschil van 8,5m is de heenweg rond hoogwater totaal anders dan de terugweg bij laagwater, wanneer de ondiepe riffen langs de kust droogvallen. Camping op Guernsey.


Dagtocht 2 dinsdag 6 juni. Zuidkust Guernsey – ca. 20 km

Verkenning van de ruige zuidkust, totaal anders dan het landschap van de vorige dag: met hoge kliffen, talloze grotten en uitdagend varen. Camping op Guernsey.


Dagtocht 3 woensdag 7 juni. Guernsey – Herm – ca. 10-15 km

Start van de 4-daagse trektocht. We vertrekken vanaf St. Peter Port en laten ons met de getijdenstroom “Little Russel” meevoeren naar Herm, een autovrij landbouweiland, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan! Afhankelijk van de omstandigheden varen we om de noordkant van het eiland, of landen we aan de westkant. ‘s Middags is er tijd voor een wandeling. Camping op Herm.


Dag 4 donderdag 8 juni. Herm – Sark – ca. 10-20 km

Op een gunstige tijd rond laagwater steken we de getijdestroom “Grand Russel” over naar Sark, een idyllisch eiland met tot voor kort nog een feodaal eilandbestuur. Afhankelijk van de omstandigheden landen we aan de westkant of de oostzijde van het eiland, waar we onze kajaks laten liggen. Tractoren en paardenkarren staan al klaar om onze spullen omhoog te brengen naar de camping.

 

Dag 5 vrijdag 9 juni. Rondje Sark – 15-20 km

Een rondje om het rotseiland Sark. Onderweg passeren we grotten, stromen en keerwaters, met af en toe een tidal race, waar we doorheen varen, of die we juist vermijden; camping weer op Sark.


Dag 6 zaterdag 10 juni. Terugtocht Sark - Herm - Guernsey – 20-25 km

Rafhankelijk van het weer varen we een kortere of langere route terug naar Guernsey. Onderweg eilandjes, zeehonden en zeevogels. Bij weinig wind varen we langs enkele rotseilandjes ten noorden van Herm. De route is sterk afhankelijk van het weer en onderweg zijn er geen landingsmogelijkheden; bij te veel wind varen we een kortere route. ‘s Avonds staan we weer op de camping op Guernsey.


Dag 7 zondag 11 juni. Reservedag / Dagtocht Guernsey – 10-20 km

Deze dag is gepland als een reservedag, voor het geval we vanwege te veel wind een dag niet kunnen varen. Als deze reservedag niet nodig blijkt, varen we een afsluitende dagtocht rond Guernsey, bijvoorbeeld naar de vuurtoren Les Hanois, aan de westkant.
‘s Avonds genieten we van een afsluitende barbecue op de camping.


Maandag en dinsdag 12, 13 juni - terugreis op eigen gelegenheid  


ALGEMENE REISVOORWAARDEN  zeekajakreis kanaaleiland Guernsey

datum:  zo. 4 t/m zo. 11 juni 2023 (exclusief reisdagen)

aantal deelnemers:  minimaal 6, maximaal 12

organisatie en begeleiding: de reis wordt georganiseerd en geleid door zeekajakvaarleider Henk Filippo, samen met zeekajakinstructeur Steven Hobert (BCU coach 5*)

prijs: € 425


de reissom is inclusief:


overige kosten deelnemers:


Onder: kaartje van de route: (zet het menu op ‘open sea’ en satelliet voor meer details; de nummers verwijzen naar de dagtochten en de rode kruisjes zijn de kampeerplekken of campings).