Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Langlaufreis Espedalen, Noorwegen

— za. 25 maart t/m za 1 april 2023 — (deze reis is vol)


Espedalen, ‘Het dal van de vriendelijke wildernis’
De langgerekte vallei van het Espedal ligt oostelijk van de Jotunheimen en grenst aan het Nationale Park Langsua, ook wel Huldreheimen genoemd. Espedalen wordt het ‘dal van de vriendelijke wildernis’ genoemd, omdat je er ongerepte oerbossen aantreft overgaand in een stil toendralandschap boven de boomgrens, waar je ook in de loipes nauwelijks mensen tegen komt. De hoogste toppen van de omliggende bergen zijn de Storhøpiggen (1433m) aan de westkant en de Ruten (1506m) aan de oostkant van het dal. De dagtochten vinden plaats in (en buiten) een loipenet tussen 720 en 1506 m hoogte. Ruten Fjellstue ligt op een zonnige helling op een hoogte van 850 m met een weids uitzicht over het Espedalen en de Jotunheimen.


Soort tocht en reisbegeleiding

De groepsgrootte is 6 tot 12 deelnemers. Bij voldoende deelnemers (meer dan 7) wordt de reis begeleid door twee langlaufinstructeurs: Jim Konings en Henk Filippo. Zowel Jim als Henk maakten vele malen skitochten in het Espedalen en kennen het gebied goed.

Het gebied leent zich uitstekend voor zowel langlaufen in de loipe (vooral in het bosrijke gebied) en tochten buiten de loipe, waar we zelf ons spoor trekken (met name boven de boomgrens). Op de backcountry-tochten skiën we door wisselende soorten sneeuw en beklimmen we af en toe op ski’s een bergtop (en gebruiken we soms stijgvellen onder de ski’s).

We maken dagtochten vanuit Ruten Fjellstue. Op sommige dagen gaan we met de hele groep op pad, op de andere dagen kan er gekozen worden uit 2 varianten: een loipe-tocht of een back country-variant (of een kortere of langere tocht). Tijdens de week is er ook tijd voor instructie in stijg- en afdaaltechnieken en misschien daal je aan het eind van de week af met sierlijke telemarkbochten.

Voor de afwisseling maken we halverwege de week een 2-daags uitstapje naar de Huldreheimen en overnachten we in de sfeervolle onbemande DNT-self service hut Storholliseter; een leuke kennismaking met het Noorse huttenleven. Voor die ene overnachting in de berghut nemen we iets meer kleding plus een lakenzak mee in onze rugzak. Die overnachting in de berghut is facultatief; je kunt er ook voor kiezen om in Ruten te blijven.


Dagprogramma

Afhankelijk van sneeuw- en weersomstandigheden kan er afgeweken worden van de volgorde en lengte van te maken dagtochten; ook kan er soms worden gekozen uit 2 opties, een back country-variant of een loipe-variant. Deze opties staan hier niet vermeld en worden ter plekke bekend gemaakt, afhankelijk van wensen van de deelnemers en de sneeuw- en weersomstandigheden.


Dag 1(za.): Vliegreis Amsterdam – Oslo met aansluitend treintransfer Gardermoen - Vinstra en bus naar Ruten; overnachting: Ruten Fjellstue.

Dag 2: De eerste dagtocht staat in het teken van het optimaliseren van je langlauftechniek met accent op afzet- en glijpas en beheersing van stijg- en daaltechniek met toepassing van de ploegbocht. De tocht gaat door de bosrijke omgeving van Dyrtjønnhaugen, Sigtruhaugen en Hattdalseter; vervolgens over de Peer Gyntloipe terug naar Ruten, waar de sauna zoals elke middag bij thuiskomst warm staat. Afstand: ca. 20 km. Hoogteverschil: 350 stijgen en dalen. Overnachting: Ruten Fjellstue

Dag 3: Vandaag gaat de tocht ruim boven de boomgrens via de lunchhut Bingsbu naar Børkdalsfjellet (1200 m); vervolgens doen we het ‘rondje’ om de Sprennpiggen gevolgd door een lange afdaling via Lohaugen terug naar Ruten. Afstand: 22 km.  Hoogteverschil: 400 m stijgen en dalen. Overnachting Ruten Fjellstue

Dag 4 en 5: Start 2-daagse trektocht. Na een korte afdaling gaan we langs de oevers van Breisjøen richting Venliseter waar we klimmen naar Frederikseter en verder buiten de loipe over de Frederikseterfjellet naar de DNT-hut Storhøliseter, waar we 1 nacht blijven. Hier helpen we allemaal een handje mee met hout hakken, kachels aanmaken en het eten koken.

De volgende dag maken we een ruime lus over de hoogvlakten van de Huldreheimen naar het zuidwesten en komen bij de lunchhut Megrunnbu (1200m) weer uit op het loipenetwerk, dat we terug volgen naar Ruten. Afstand: ca. 25 km. Hoogteverschil: 400 m stijgen en 700 m dalen.

Dag 6: Rondje Hestådalen en de beklimming van de top ‘Ruten’. Na 5 km verlaten we de loipe en trekken we ons eigen spoor langs de Rundhø op weg de top van de Ruten; met op 1506 m de hoogste top van de omgeving met een uniek panorama richting Jotunheimen en Rondane. Via het rivierdal van de ‘Hestå’ dalen we geleidelijk af naar Bingsbu, waar we even pauzeren om vervolgens de tocht af te sluiten met een lange afdaling naar Ruten. Afstand: 24 km. Hoogteverschil: 650 m stijgen en dalen. Overnachting Ruten Fjellstue

Dag 7: Een fraaie afsluitende tocht met weidse vergezichten voornamelijk boven de boomgrens via de hut Bingsbu en door Børkdalen langs de flanken van de Storhøa (1445m) naar Slettfjellet (1050m). Om tenslotte met een lange afdaling door berken- en dennenbossen te eindigen bij Strand fjellstue. Vandaar per taxi (eigen kosten) terug naar de Ruten Fjellstue. Afstand: 21 km. Hoogteverschil: 350 m stijgen en 500 m dalen. Overnachting  Ruten Fjellstue.

Dag 8 (za.): Na het ontbijt lijnbus naar Vinstra en trein naar Oslo Gardermoen, en aansluitende vlucht naar Nederland.

Nevenactiviteiten

Naast het langlaufprogramma worden door Ruten fjellstue enkele leuke nevenactiviteiten georganiseerd, waaraan je naar wens kan deelnemen (tegen extra betaling):


Veiligheid

Hoewel de kans op een eventueel noodbivak erg klein is, gaan voor extra veiligheid per groep een aantal sneeuwscheppen en bivakzakken mee. Wanneer je zelf in het bezit bent van een bivakzak, wil je deze dan meenemen (en dit doorgeven). Ook gaat een EHBO-set mee. Reken er verder op dat je mobiele telefoon vaak geen bereik heeft.


Zwaarte & benodigde conditie

Deze reis is geschikt voor sportieve langlaufers, die een uitdaging zien in het maken van lange dagtochten deels in de loipes maar ook deels erbuiten boven de boomgrens. Het is gewenst dat je al eerder hebt gelanglaufd, maar evaring in back country/toerlanglaufen is niet noodzakelijk; mensen met juist wel veel toerlanglaufervaring kunnen uiteraard ook prima mee met deze reis (heb je nog weinig of geen langlaufervaring, neem dan contact op met Henk Filippo om te overleggen of deze reis geschikt voor je is). Het reliëfrijke loipenet van Espedalen wordt gekenmerkt door vele klimmetjes en lange afdalingen, waarbij de helft van de loipes zich boven de boomgrens bevindt. Een goede conditie en met name een goede daaltechniek is dus een vereiste. De afstanden variëren van 15 tot 30 km met hoogteverschillen tussen 350 en 700 meter. Hou rekening met dagtochten van 6 tot 7 uur. Je draagt een lichte dagrugzak met lunchpakket, thermos, extra warme kleding en zitmatje (op de 2-daagse huttentocht aangevuld met reservekleren en een lakenzak/sloop).


Accommodatie & maaltijden

Je overnacht in Ruten Fjellstue op comfortabele 2-persoons hotelkamers met douche/toilet. Ruten heeft een uitstekende keuken; elke dag een 3-gangendiner, uitgebreid ontbijtbuffet, lunchpakket en gevulde thermos inbegrepen. Bij thuiskomst staat de warme sauna klaar, waar je gratis gebruik van kunt maken. Op aanvraag kan tegen betaling een keer
‘s avonds de hot tube gereserveerd worden. Toeslag 1-persoonskamer:  ca. € 10,- per nacht.

Halverwege de week overnachten we 1 keer in een kleine, onbemande Noorse berghut (zelfbediening), zonder stroom en elektriciteit. We helpen allemaal een handje mee bij het hout hakken, de kachel aanmaken, sneeuw smelten om aan water te komen, koken en schoonmaken. En soms moeten we de hut eerst uitgraven voor we naar binnen kunnen! In deze onbemande hut koken we zelf, maar kunnen we gebruik maken van de aanwezige voedselvoorraad, zodat we geen eten hoeven mee te sjouwen. In de hut is er ’s winters zeer eenvoudig sanitair (geen stromend water, wc buiten). We slapen op meerpersoons kamers (er zijn dekbedden en kussens, sloop/lakenzak verplicht).

Op de eerste reisdag (dag 1) dien je zelf voor een lunch te zorgen (bij vertrek op dag 8 kan aan het ontbijt een lunchpakket gemaakt worden). Hoewel de reis inclusief alle maaltijden is, wordt aangeraden als aanvulling voor onderweg zelf nog wat versnaperingen als repen, hardkjeks, koekjes etc. mee te nemen.


Uitrusting & materiaalhuur

Let op: voor deze reis alleen back country ski’s meenemen die ook in de loipe passen; liefst met staalkanten.

Heb je andere ski’s, huur dan liever ter plekke de juiste fjellski’s. Voor deze reis kun je ter plekke bij Ruten Fjellstue een skiset huren. Het voordeel van huren ter plekke is dat (bij voldoende beschikbaarheid) je ook diverse soorten ski’s en schoenen kunt wisselen. Huurprijs 1 week: ca. € 70,-
Kleding en overige uitrusting: na inschrijving ontvang je een paklijst.


Algemene reisvoorwaarden – langlaufreis Espedalen, Noorwegen

Datum                     za 25 maart t/m za 1 april 2023  

Aantal deelnemers   minimaal 8, maximaal 14 deelnemers
Prijs                       € 1050

De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Lees verder goed de Reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.

Aanmelding en boeking