Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Lang weekend Duitse Wad - do. 22 t/m zo. 25 juni 2023

4-daagse tocht langs de eilanden Baltrum – Langeoog – Spiekeroog

Minimumniveau: ervaren zeekajakkers van niveau ‘zeevaardigheid’ (ZV)


Duitse Waddeneilanden

De eilanden waarlangs we kajakken behoren tot de ‘Ostfriesische Inseln’ in de deelstaat Niedersachsen. We bezoeken de minst drukke oostelijke eilanden: Baltrum, Langeoog en Spiekeroog (en misschien Wangerooge). Het gebied maakt deel uit van het Nationalpark Wattenmeer. Een gevarieerd gebied, iets kleinschaliger dan de Nederlandse Waddeneilanden, waar bij het wad minder breed is en de eilanden dichter bij elkaar liggen. Het is een prachtig gebied voor ervaren zeekanoërs, vol afwisseling, zeehonden, stromingen en verschillen tussen eb en vloed.  


Niveau en eisen  

De trektocht vereist ruime zee-ervaring vanwege de stromingen, getijdenbeweging en de vaak onberekenbare wind. Van de deelnemers wordt verlangd dat je vaart op niveau 'zeevaardigheid' (ZV). En verder is een goede vaarconditie noodzakelijk.


4 daagse trektocht / kampeerveld en camping

We starten op vrijdagmiddag en maken 4 kanotochten, en nemen ook voldoende tijd om de kleine dorpjes op de afzonderlijke Waddeneilanden te verkennen. We varen in vier dagen ongeveer 85 km.

Op Baltrum kamperen we op een veldje bij de jachthaven (waarbij we gebruik kunnen maken van het toiletgebouw van de jachthaven) en op de camping van Spiekeroog staan we twee nachten.


programma

De datum van deze reis is zo gekozen dat hoogwater telkens midden op de dag valt. Dit maakt het mogelijk om zowel tochten over zee te maken van eiland naar eiland, en ook altijd over het wad. Het onderstaande programma kan alleen worden uitgevoerd onder gunstige omstandigheden (wind) en kan - afhankelijk van de weersomstandigheden - worden aangepast.


Dag 1: Heenreis en start: Bensersiel – Baltrum, 19 km

Op eigen gelegenheid ’s ochtends naar Bensersiel (Utrecht - Bensersiel 310 km, 3,5 uur rijden). Om circa 13 uur start van de tocht: rond hoogwater vertrek en een lang stuk met de ebstroom mee over de Waddenzee en via de Accumer Ee de Noordzee op en om Baltrum heen (Noordzeezijde) naar het westpuntje, waar we kamperen op een veldje bij de jachthaven. ’s Avonds uit eten in het dorp Baltrum.


Dag 2: Baltrum – Langeoog – Spiekeroog, ca 23 km

We varen aan de Noordzeezijde om Langeoog heen (maken nog een stop om het dorp te bekijken) en varen dan naar de westpunt van het volgende eiland: Spiekeroog, waar we 2 nachten staan op de mooie camping direct op de westpunt van het eiland. Het dorp ligt op een halfuur lopen.


Dag 3: Rondje Spiekeroog – uitstapje Wangerooge, ca. 28 km

We maken een rondje om het eiland en varen eerst over de Noordzee om Spiekeroog heen en varen nog even door naar het eiland Wangerooge, waar we een stop maken in de buurt van de vuurtoren. Met opkomend tij varen we over het wantij op de Waddenzee weer terug naar de camping op het westpunt van Spiekeroog. ‘s Avonds vast ter viering van de reis een ‘slotdiner’ in een sfeervol restaurant op Spiekeroog.


Dag 4: Spiekeroog – Bensersiel, ca. 12 km

Relatief korte afsluitende tocht terug naar het vertrekpunt: Bensersiel. Diverse routes over het wad mogelijk. In het geval dat op dag 3 wegens te harde wind het rondje Spiekeroog niet mogelijk was, kan alsnog vandaag rondom Spiekeroog worden gevaren, terug naar Bensersiel (in dat geval een lange tocht van ca 30 km). Eind van de middag terug in Bensersiel en aansluitend terugreis.


Kaartje van de route

Algemene reisvoorwaarden ZEEKAJAKREIS DUITSE WAD


Datum:  donderdag 22 juni t/m zondag 25 juni 2023

Aantal deelnemers: minimaal 5 - maximaal 12

Begeleiding: de reis wordt georganiseerd en geleid door Henk Filippo, bij meer dan 7 deelnemers vergezeld van een tweede begeleider.


Prijs: € 275,-

De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden

Aanmelden voor deze reis