Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Alvdal Vestfjell & Rondane-Zuid, NoorwegenGebied

Deze route staat al jaren op mijn verlanglijstje! Vertrekken door de stille bergen van Alvdal Vestfjell naar het westen, schampend aan de bergen van het Rondane nationaal park. Deze tocht begint vanuit het plaatsje Alvdal, door de Alvdal Vestfjell, iets verder naar het oosten dan het bekendere Rondane. Het is minder bekend en daardoor ook minder druk, maar een netwerk van berghutten maakt het mogelijk het gebied geheel te doorkruisen. Alvdal heeft een glooiend terrein, maar de kenmerkende top van Storsølnkletten (1824 m, nooit van gehoord?) torent niettemin verleidelijk uit boven het verder vriendelijke landschap.

De laatste dagen schampen we dan Rondane, dat werd in 1962 het eerste nationale park van Noorwegen en werd in 2003 uitgebreid tot 970 km2. Het bestaat uit boomloze plateaus en hooggebergte met vele toppen boven 2.000 meter. Rondane is een van de laatste gebieden van Scandinavië waar nog kuddes wilde rendieren leven.


Route en soort tocht

We maken een skitocht door de Alvdal-Vestfjell en de zuidelijke uitlopers van de Rondane. We trekken van oost naar west en komen geleidelijk aan tussen steeds hogere bergen, die we al dagen tevoren zien liggen aan de horizon.

We skiën op back-country ski’s (toerlanglaufski’s) door het winterlandschap en trekken zelf ons spoor (buiten de loipe; af en toe gestokte route) door wisselende soorten sneeuw en beklimmen af en toe een bergtop. Voor enkele langere beklimmingen gebruiken we stijgvellen onder de ski’s, waarmee we moeiteloos omhoog lopen. Elke deelnemer draagt een rugzak met eigen uitrusting (kleding, lakenzak, zitmatje, versnaperingen voor onderweg). De rugzak is maximaal 10 kg zwaar.


Programma (zaterdagreis)

Dag 1 zaterdag 18 maart 2023: heenreis
Treinreis of vliegreis Amsterdam – Oslo; aansluitend trein via Hamar naar Alvdal. Overnachting: campinghut in
Alvdal (500 m).


Dag 2 (zo 19): Alvdal – Korsberghytta  15-20 km / ca. 600 m stijgen / 5-6 u.

Per taxi naar het eind van de weg bij boerderij Dolbekksaetran, vervolgens op ski’s 8 km naar de Korsberghytta (zelfbediening, 14 plaatsen); ’s middags is er nog tijd voor een rondje in de omgeving van de hut.


Dag 3 (ma 20): Korsberghytta / Storgrytdalsaetra – Breisjoseter  15 km / ca. 250 m stijgen en dalen / 5-6 u.

Vanuit de Korsberghytta vertrekken we richting het brede Solnsjodalen, waar we verder gaan naar de Breisjoseter, de centrale hut in het Alvdalgebergte. De hoofdhut is in maart geopend, we genieten er dus van overnachting met halfpension (48 plaatsen).


Dag 4 (di 21): dagtocht, vanuit Breisjoseter rond de Storsolnkletten 15 km / min. 250, max. 700 m stijgen en dalen / 5-7 u.

We maken een mooie rondtocht om de Storsolnkletten, met 1827 m de hoogste berg van de Alvdal-Vestfjell. Bij stabiele sneeuwomstandigheden kunnen we eventueel op ski’s naar de voortop klimmen (1700m), anders skiën we rondom de berg. Overnachting weer in de Breisjoseter.


Dag 5 (wo 22): Breisjoseter – Bjørnhollia  22 km / ca 300 m stijgen en dalen / ca. 8 u.

Een lange route voert ons eerst over het loipenetwerk langs de Gravskardhogda naar Neset aan het Atn-meer. We steken het meer over en gaan aan de zuidkant nog 7 km op ski’s naar de berghut Bjørnhollia, prachtig gelegen aan het uiterste zuidpuntje van het Rondanegebergte (winterhut met zelfbediening, 16 plaatsen).


Dag 6 (do 23): Bjørnhollia – Eldåbu  17 km /  300 m stijgen en dalen / 6 u.
Door open terrein boven de boomgrens trekken we door het nauwe rivierdal Steindalen, omgeven door steile hellingen aan weerszijden, naar een hutje aan de boomgrens. Overnachting zelfbedieningshut Eldåbu – 16 bedden (920 m).


Dag 7 (vr 24): Eldåbu – Mysuseter

ca 22 km / ca 100 m stijgen en 200 m dalen / 7 u.

Tocht van Eldåbu naar Mysuseter. Boven de boomgrens, met uitzicht over het Gudbrandsdalen, skiën we in westelijke richting het Rondanegebied uit. Na een pittige afdaling door het bos skiën we het laatste stuk over de Troll-loipe langs het bergmeer Furusjøen naar het sfeervolle pension Mysuseter service senter (overnachting op basis van halfpension).


Dag 8 (za 25): terugreis
Na het ontbijt taxi naar Otta en trein naar Oslo/Gardermoen en aansluitend middag/avondvlucht Oslo – A’dam.


Accommodaties

Uitgangspunt voor deze tocht is een hotelletje in Alvdal, aan de spoorlijn Hamar-Roros. We trekken de volgende dag naar de kleine onbemande Korsberghytta en blijven de volgende twee nachten in de centrale berghut Breisjoseter in het hart van de Alvdal Vestfjell, waar voor ons wordt gekookt, en die beschikt over een sauna. De laatste 3 dagen skiën we het Atndalen over en trekken we langs de zuidkant van het Rondanegebergte via de onbemande hutten Bjørnhollia en Eldåbu, en eindigen we in Mysuseter in een sfeervol bergpension.

Omdat de Alvdal Vestfjell niet zo druk wordt bezocht staan er relatief kleine onbemande berghutten (zelfbediening, zelf koken). In deze onbemande hutten is het niet mogelijk alle slaapplaatsen te reserveren; maar kan er voor 7 personen worden gereserveerd. Daarom maken we deze reis in 2 kleine groepjes. Houd er bij alle hutten rekening mee dat er ook andere (niet-gereserveerde) gasten zijn en er mogelijk bij drukte een enkele keer moet worden overnacht op matrassen op de grond.

We slapen in alle hutten op meerpersoons kamers. Er zijn dekbedden en kussens, maar een sloop/lakenzak (eventueel lichte slaapzak) is verplicht!


Maaltijden

De reis is op basis van halfpension: ontbijt en avondeten (zelf te bereiden met levensmiddelen uit de voorraadkasten in de hutten), inclusief eenvoudig lunchpakketje (crackers met jam en kaas), dat we in de zelfbedieningshutten aan het ontbijt maken. Alleen de bemande hut is iets luxer, daar maken we bij het ontbijt een lunchpakket klaar en kan je je thermosfles met koffie, thee of ‘varm saft’ vullen. Het is aan te raden als aanvulling zelf versnaperingen als sportdrankjes, repen, hartkeks, koekjes, noten, gedroogd fruit etc. mee te nemen.

Uitzondering: de reis is exclusief het diner op reisdag 1; ook moet je zelf zorgen voor de lunches tijdens de reisdagen (dag 1 en 8).


Zwaarte & benodigde conditie

De reis is voor ervaren toerlanglaufers met een goede conditie en eerdere ervaring in het maken van winterse huttentochten. Het terrein is bergachtig, de etappes variëren tussen 15 en 25 km (tochten van 5 tot 8 uur), soms met flinke beklimmingen en afdalingen. Op onze toerlanglaufski’s volgen we een enkele keer de gemarkeerde skiroute, maar vaker trekken we ons eigen spoor over uitgestrekte hellingen boven de boomgrens. We maken gebruik van de voedselvoorraden van de zelfbedieningshutten (zelf koken) en laten ons onderweg verwennen in de bemande hut van Breisjoseter. Daardoor skiën we zonder al te zware bepakking en blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 10 a 12 kg. Een goede conditie is vereist.


Algemene reisvoorwaarden: back countrytrekking Alvdal Vestfjell — Rondane-Zuid


datum    8-daagse reis, groep 1: vrijdag 17 t/m 24 maart / groep 2: zaterdag 18 t/m 25 maart 2023

aantal deelnemers 6-7

prijs    € 975,-


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Lees goed de reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.