Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

- back country langlauftrekking Hochschwarzwald, Duitsland

8-daagse back country cursus en trekking langs berghutten en hotelletjes - beginners & gevorderden


Toerlanglauftocht door het Hochschwarzwald, een van de sneeuwzekerste langlaufgebieden, op 600 km van Nederland.

Deze reis combineert een korte techniekcursus met een avontuurlijke zwerftocht over de toppen van het Hochschwarzwald rond de plaatsen Hinterzarten en Todtnau, langs berghutten en kleine hotelletjes. We beklimmen onderweg op onze toerlanglaufski’s  de hoogste bergen van het Zwarte Woud. We besteden de eerste dagen veel aandacht aan afdaaltechnieken, waaronder de sierlijke telemarkbocht. Bekendste berg is de Feldberg (1493 m), maar de mooiste is de Herzogenhorn, de thuisberg van de Schwarzwaldmaler (schilder) Karl Hauptmann, die het winterse Zwarte Woud in tientallen schilderijen vastlegde.

Een trektocht langs hutten en hotelletjes, waarbij we deels onze bagage kunnen laten vervoeren, en af en toe een rugzak meedragen met alleen het allernoodzakelijkste.

Bij meer dan 8 deelnemers gaan er twee gidsen mee en wordt de groep in 2 niveaus gesplitst: een beginnersgroep en een ervaren groep. Dagafstanden zijn 15 tot 25 km, onderweg komen we iedere dag wel een gezellige Gaststube, Almwirtschaft of Berghütte tegen voor een koffie- of lunch stop.


Programma

Dag 1 -  Heenreis (per eigen auto of trein), aankomst en overnachting in een hotel in Hinterzarten.

Dag 2 – Hinterzarten – les loipetechnieken en back country afdaaltechnieken
Vandaag oefenen we de basislanglauftechnieken in de loipe en proberen deze technieken ook buiten de loipe toe te passen.
‘s Middags oefenen we op een piste de afdaaltechnieken; en wie weet maak je al een sierlijke telemarkbocht.

Dag 3 – Feldberg - Herzogenhorn – Krunkelbachhütte  15 km
We beklimmen met ski’s twee van de hoogste bergen van het Zwarte Woud, de Feldberg (1493 m) en de Herzogenhorn (1415 m). Via de skipistes rond de Feldberg komen we in de stilte van de Grafenmatt en de prachtig gelegen Krunkelbachhütte.

Dag 4 –  dagtocht Krunkelbachhütte -  15-20 km
Dagtocht over de Spieszhorn naar het Bernau-tal. Afhankelijk van de sneeuwomstandigheden kunnen we nog wat werken aan de bochtentechniek op de plaatselijke skipiste. Aan het eind van de middag klimmen we op vellen terug naar de Krunkelbachhütte.

Dag 5 – Krunkelbachhütte - Silberhorn - Wieden  20 km
Lange en schitterende tocht langs de uitkijktoren op de Silberhorn en over bospaden naar het laaggelegen Todtnau. Van hieruit nemen we aan het eind van de middag de bus naar Wieden, waar we overnachten in een uitstekend hotel.

Dag 6 – Wieden – Knopflesbrunnen – 18 km
Mooie tocht over hooggelegen velden en bossen vanuit Wieden, deels over de ‘Fernskiwanderweg’, een langeafstands-langlaufloipe door het Hochschwarzwald. Doel is het op een uitzichtberg gelegen eenvoudige almhutje.

Dag 7 – Knopflesbrunnen –  Stubenwasen –  Feldberg 20 km
Nog een lange etappe, met onderweg de beklimming van de Stübenwasen (1386 m) en Toter Mann (1298m) en misschien nog een keer de Feldberg. Het laatste stuk dalen we af naar ons uitgangspunt aan de voet van de Feldberg.

Dag 8 - Na het ontbijt, eind van het programma en terugreis.


BC-langlauftrekking Hochschwarzwald

(Let op: reis start op zondag) datum  

niveau beginnende toerlanglaufers (met ruime loipe-langlaufervaring!) en gevorderde toerlanglaufers

aantal deelnemers minimaal 6, maximaal 12
Bij 4 of 5 deelnemers kan de reis ook doorgaan, maar geldt een toeslag van € 100 per persoon.


prijs   € -     (toeslag twee keer 1-persoons kamer op aanvraag)

De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:

sneeuwsituatie

De reis is al 4 keer gehouden en altijd hebben we de hele route kunnen langlaufen. Het Hochschwarzwald is dan ook een van de sneeuwzekerste Duitse middelgebergten en we maken de tocht op hoogtes tussen 1000 en 1500 meter. Toch kan het voorkomen dat er onvoldoende sneeuw ligt om de hele route op ski’s af te leggen. In dat geval wordt een deel van de reis wandelend afgelegd. De tocht gaat in ieder geval door.


Bekijk de video’s van de reizen van 2013, 14 en 15- Hochschwarzwald, Duitsland

Gecombineerd: korte back countrytechniekcursus & avontuurlijke

trekking over de toppen van het Hochschwarzwald.   

niveau: beginners en gevorderden - gedeeltelijk bagagevervoer
8 daagse reis