Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

31 juli t/m 10 augustus 2019 - Zeekajaktocht Stavanger-Lysefjord, Noorwegen  

10 vaardagen + 2 x een halve wandeldag - niveau: ervaren zeekajakkers/zeevaardigheid (ZV)

Let op: in prijs verlaagd!  11-daagse reis met dezelfde prijs als een reis van 1 week

Zeekajakken door de Noorse fjordenprovincie Rogaland, van diepe fjorden tot eilandjes op open zee. De tocht start in  de boeiende stad Stavanger. We kajakken door de sterk vertakte Boknafjord, waarvan de zijarm Lysefjord de spectaculairste is. We peddelen onder langs de beroemde ‘preekstoel’, een gigantische zuil van rots, 600 m loodrecht boven de fjord. Aan de noordkant van de Boknafjord varen we vervolgens door een archipel van eilandjes richting open zee.


Uniek aan deze reis: Lange trektocht – fjorden en eilanden - Lysefjord en Preekstoelrots - eidereenden - bruinvissen - vissershaventjes – wild kamperen – goed bereikbaar met de ferry Hirtshals-Stavanger


Soort reis

De tocht vanuit Stavanger is een echt zeekajakavontuur langs de Noorse westkust. Ongeveer 200 km kajakken door indrukwekkende fjorden, langs eilanden, vuurtorens, historische vissershaventjes en ruige kusten. “Noorwegen dichtbij”, omdat we vanaf Hirtshals in Denemarken de ferry nemen naar Stavanger en na aankomst direct kunnen gaan varen. We eindigen weer in Stavanger, waar we ‘s avonds op de veerboot stappen naar Denemarken.

In 10 vaardagen leggen we 200 km af. De precieze route hangt af van het weer en de wind. Het eerste deel varen we door de Lysefjord; daarna hebben we de keus uit een westelijke route over open zee langs tal van bewoonde en onbewoonde eilanden, of we varen meer beschut en maken een lus door de weidse Boknafjord.

We varen dagafstanden van maximaal 25 km. Er is tijd ingepland voor een wandeling naar de Preekstoelrots en af en toe om een leuk vissersplaatsje  te bezoeken. Onderweg staan we 2 of 3 keer op een camping en maken we gebruik van het Noorse allemansrecht, dat toestaat wild te kamperen op onbewoonde eilandjes. Vaak op schitterende plekjes.

Henk Filippo is auteur van de Elmar Wereldwijzer Noorwegen en bezocht enkele keren het gebied. Hij weet onderweg veel te vertellen over de haventjes, dorpen, steden, musea en historische plaatsen.


programma

Het programma is onder voorbehoud en kan afhankelijk van de weersomstandigheden worden aangepast.

heenreis op eigen gelegenheid / ’s avonds 21.00 uur vanaf Hirtshals in Denemarken met de ferry (Fjordline) naar Stavanger; aankomst volgende ochtend 07.00 uur.


Dag 1 – Stavanger – Tyngholmen

Vanaf Tavanger (aankomst ferry) rijden we naar Stavanger, waar we beginnen met de kajaktocht. Langs de eilanden buiten Stavanger varen we richting Forsand en kamperen op een onbewoond eiland.

Dag 2 – Forsand – Lysejord

Via Forsand beginnen aan de tocht door de imposante Lysefjord, onder langs de beroemde Preekstoel, een loodrechte rots 700m boven het water. We kamperen wild op een klein plekje aan de oevers van de Lysefjord.

Dag 3 –  Lysejord

We varen 20 km door de smalle lange Lysefjord onderlangs de beroemde Preikestolen naar een kampeerplek bij Forli, waar we ‘s avonds een 800m hoge ‘trap’ kunnen beklimmen naar een uitzichtpunt hoog boven de fjord.

Dag 4 –  Lysejord

Onderlangs de 1000 m hoge rotswanden van Kjerag, waar basejumpers vanaf springen, varen we naar het eind van de fjord.
’s Avonds overnachting op de camping van Lysefjord.

Dag 5 – Forsand  – Jorpeland

’s Ochtends vroeg met de ferry terug naar Forsand, dan varen we een korte etappe naar Jorpeland, waar we per taxi naar de Preekstoelhut worden gebracht voor de wandeling naar de Preekstoelrots (heen en terug ca. 5 uur). ’s Middags varen we een klein stukje verder naar een mooie kampeerplek.

Dag 6 – Jorpeland – Utstein

We vervolgen onze kanotrip door de Høgsfjord naar de eilandjes buiten Stavanger. Via Amøy, Sokn en Mosterøy - via het Utstein klooster, het enige middeleeuwse klooster van Noorwegen. We kamperen op een onbewoond eilandje.

Dag 7 –  Fjøløy – Kvitsöy

Via het vuurtorentje van Fjøløy fyr steken we de fjord over naar de eilandengroep van Kvitsöy, met ontelbare scheren en een klein authentiek vissersdorp. Overnachting op Kvitsöy.

Dag 8 – Kvitsöy - Sandve

We steken de brede Boknafjord over naar Skudeneshavn, een goed bewaard 19e-eeuwse vissershaven. Na een bezoek aan het stadje varen we rond het vuurtoreneiland Geitungen, waar we alleen aan land kunnen bij kalme zee. Daarna varen we verder en kamperen wild aan een schitterend zandstrand in de baai van Sandve.

Dag 9 – Sandve – Akrehamn

Afhankelijk van het weer varen we langs de westkust van Karmøy langs baaien met zandstranden naar een kleine kampeerplek bij Akrehamn of Kopervik. Bij goed weer varen we naar Utsira, een afgelegen eiland, de kleinste gemeente van Noorwegen.

Dag 10 – Akrehamn – Kopervik– Utstein

Via een korte overdraging bij Kopervik volgen de historische scheepvaartroute ‘Nordvegen’, uit de tijd van de Vikingen. We varen terug naar het zuiden en kamperen wild op Rennesoy.

Dag 11 –  Korte tocht terug naar het startpunt in Stavanger. ‘s Middags bezoek aan Stavanger; slotdiner in Stavanger en ’s avonds laat met de ferry naar Hirtshals (Denemarken). De volgende dag aankomst in Hirtshals en terugreis per auto.


ALGEMENE REISVOORWAARDEN - zeekajaktocht Stavanger-Lysefjord


datum: woensdag 31 juli t/m zaterdag 10 augustus (excl. Reisdagen); heen- en terugreis 30 juli en 11 augustus

aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 12

begeleiding: de reis wordt begeleid door Henk Filippo. Bij meer dan 7 deelnemers gaat een 2e zeekajak-instructeur mee.

Let op aanbiedingsprijs:  € 400,-  / € 360,- (vaste klanten)

dit is inclusief:

overige kosten deelnemers:


rustdagen mogelijk?

Wie niet mee gaat op de wandeling naar de Preekstoelrots kan die dag een halve rustdag nemen in Jorpeland.


niveau en eisen
De tocht is bedoeld voor gevorderde zeekajakkers, van het niveau zeevaardigheid, in het bezit van een eigen zeekajak (of huurkajak, zie onder) en uitrusting. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze het diploma zeevaardigheid bezitten of anderszins kunnen aantonen over de juiste vaarconditie en vaardigheden te beschikken. Een goede vaarconditie is noodzakelijk. De uitrusting is conform de eisen voor Zeevaardigheid (zie: reisvoorwaarden).


kanohuur mogelijk?
Wie geen eigen kajak heeft of er liever een huurt kan (op aanvraag) in Stavanger een zeekajak huren

Geef je belangstelling aan voor deze reis

Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden


Bekijk hier het kaartje van de route