Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

31 juli t/m 10 augustus 2019 - Zeekajaktocht Stavanger-Lysefjord, Noorwegen  

10 vaardagen + 1 wandeldag - niveau: ervaren zeekajakkers/zeevaardigheid (ZV)


Zeekajakken door de Noorse fjordenprovincie Rogaland, van diepe fjorden tot eilandjes op open zee. De tocht start in  de boeiende stad Stavanger. We kajakken door de sterk vertakte Boknafjord, waarvan de zijarm Lysefjord de spectaculairste is. We peddelen onder langs de beroemde ‘preekstoel’, een gigantische zuil van rots, 600 m loodrecht boven de fjord. Aan de noordkant van de Boknafjord varen we vervolgens door een archipel van eilandjes richting open zee.


Uniek aan deze reis: lange trektocht – fjorden en eilanden - Lysefjord en Preekstoelrots - eidereenden - bruinvissen - vissershaventjes – wild kamperen – goed bereikbaar met de ferry Hirtshals-Stavanger


Soort reis

De tocht vanuit Stavanger is een echt zeekajakavontuur langs de Noorse westkust. Ongeveer 200 km kajakken door indrukwekkende fjorden, langs eilanden, vuurtorens, historische vissershaventjes en ruige kusten. “Noorwegen dichtbij”, omdat we vanaf Hirtshals in Denemarken de ferry nemen naar Stavanger en na aankomst direct kunnen gaan varen. We eindigen weer in Stavanger, waar we ‘s avonds op de veerboot stappen naar Denemarken.

In 10 vaardagen leggen we 200 km af. De precieze route hangt af van het weer en de wind. Het eerste deel varen we door de Lysefjord; daarna hebben we de keus uit een westelijke route over open zee langs tal van bewoonde en onbewoonde eilanden, of we varen meer beschut en maken een lus door de weidse Boknafjord.

We varen dagetappes van maximaal 25 km. Er is tijd ingepland voor een wandeling naar de Preekstoelrots en af en toe om een leuk vissersplaatsje  te bezoeken. Onderweg staan we 2 of 3 keer op een camping en maken we gebruik van het Noorse allemansrecht, dat toestaat wild te kamperen op onbewoonde eilandjes. Vaak op schitterende plekjes.

Henk Filippo is auteur van de Elmar Wereldwijzer Noorwegen en bezocht enkele keren het gebied. Hij weet onderweg veel te vertellen over de haventjes, dorpen, steden, musea en historische plaatsen.


programma

Het programma is onder voorbehoud en kan afhankelijk van de weersomstandigheden worden aangepast.

heenreis op eigen gelegenheid / ’s avonds 21.00 uur vanaf Hirtshals in Denemarken met de ferry (Fjordline) naar Stavanger; aankomst volgende ochtend 07.00 uur.


Dag 1 (woensdag 31 juli) – Stavanger – Tyngholmen

Vanaf Tavanger (aankomst ferry) rijden we naar Stavanger, waar we beginnen met de kajaktocht. Langs de eilanden buiten Stavanger varen we richting Forsand en kamperen op een onbewoond eiland.


Dag 2 – Forsand – Lysejord

’s Ochtends een korte etappe naar Jorpeland, waar we die avond kamperen. We nemen ‘s middags een taxi naar de Preekstoelhytta (10 km), waar we een wandeling maken naar de beroemde Preekstoelrots, 600 m loodrecht boven de Lysefjord.


Dag 3 –  Lysejord

Via Forsand beginnen aan de lange tocht door de imposante Lysefjord, onder langs de beroemde Preekstoel, een loodrechte rots 700m boven het water. We kamperen wild op een klein plekje aan de oevers van de Lysefjord.


Dag 4 –  Lysejord

We varen 20 km door de smalle lange Lysefjord onderlangs de beroemde Preikestolen naar een kampeerplek bij Forli, waar we ‘s avonds een 800m hoge ‘trap’ kunnen beklimmen naar een uitzichtpunt hoog boven de fjord.


Dag 5 –  Lysejord

Onderlangs de 1000 m hoge rotswanden van Kjerag, waar basejumpers vanaf springen, varen we naar het eind van de fjord.
’s Avonds overnachting op de camping van Lysefjord.


Dag 6 – Forsand  – Stavanger

’s Ochtends vroeg met de ferry terug naar Stavanger, waar we beginnen aan het 2e deel van de reis.


Dag 6 – 11 route A: route bij weinig wind – met enkele lange etappes

Alleen onder goede omstandigheden (weinig wind, goed zicht) kunnen we de brede Boknafjord oversteken en een omronding maken van het grote eiland Karmoy. We varen in 4 dagen via de eilandengroep van Kvitsöy naar Skudeneshavn langs de westkust van Karmøy via Akrehamn, Kopervik en Rennesoy naar het startpunt bij Stavanger terug.


Dag 6 – 11 route B: bij veel wind/slecht weer – veiligere / meer beschutte route

Als we kiezen voor de meer beschutte route blijven we aan de oostkant van de Boknafjord en verkennen de vele prachtige eilanden daar (Fogn, Bokn, Nord Hidle, Stjeroerne, Talgje) en eindigen de route op de in open zee gelegen archipel van Kvitsöy, met ontelbare scheren en een klein authentiek vissersdorp. We overnachten 2 x op Kvitsöy en maken daar een dagtocht, voor we terugvaren naar ons startpunt.


Dag 11 (zaterdag 10 augustus)

Terug naar het startpunt in Sokn bij Stavanger. ‘s Middags bezoek aan Stavanger; slotdiner en ’s avonds met de ferry naar Hirtshals (Denemarken). De volgende dag (zondag 11 aug) aankomst in Hirtshals en terugreis per auto.


ALGEMENE REISVOORWAARDEN - zeekajaktocht Stavanger-Lysefjord


datum: woensdag 31 juli t/m zaterdag 10 augustus (excl. Reisdagen); heen- en terugreis 30 juli en 11 augustus

aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 12

begeleiding: de reis wordt begeleid door vaarleider Henk Filippo, samen met zeekajakcoach Steven Hobert (BCU coach 5*).  

aanbiedingsprijs:  € 400,-  / € 360,- (vaste klanten)

dit is inclusief:

overige kosten deelnemers:


rustdagen mogelijk?

Wie niet mee gaat op de wandeling naar de Preekstoelrots kan die dag een halve rustdag nemen.


niveau en eisen
De tocht is bedoeld voor gevorderde zeekajakkers, van het niveau zeevaardigheid, in het bezit van een eigen zeekajak (of huurkajak, zie onder) en uitrusting. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze het diploma zeevaardigheid bezitten of anderszins kunnen aantonen over de juiste vaarconditie en vaardigheden te beschikken. Een goede vaarconditie is noodzakelijk. De uitrusting is conform de eisen voor Zeevaardigheid (zie: reisvoorwaarden).


kanohuur mogelijk?
Wie geen eigen kajak heeft of er liever een huurt kan (op aanvraag) in Stavanger een zeekajak huren

Aanmelden voor deze reis

Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden

Bekijk het kaartje van de route