Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Sumava, Tsjechië - februari 2017

Back country langlauftrekking door het grootste natuurgebied van centraal Europa - via hotels en pensions

Sumava Nationaal Park

Het natuurgebied Sumava is met zijn 69.000 ha. het grootste nationaal park van Tsjechië en is gelegen in Zuid-Bohemen. Het gebied bestaat uit bergen tot 1400 m hoogte, grotendeels bedekt met naaldbos en loopt vanaf de regio Plzen tot aan de Duitse- en Oostenrijkse grens. Samen met het Duitse deel - het Nationalpark Bayerischer Wald - vormt de Sumava het grootste beschermde natuurgebied in Midden-Europa. Vanwege de uitgestrekte bossen wordt dit gebied ook wel de 'groene longen' van Europa genoemd. In de Sumava ligt het hoogste punt van Zuid-Tsjechië: de Plechy, 1378 m boven de zeespiegel.

Deze ‘traverse’ op back country ski’s maakt een doorsteek door de zuidelijke Sumava en start in het dorp Zelnava, vlakbij het Lipnomeer in de zuidelijke Sumava, dicht bij de grens met Oostenrijk. We volgens vaak het loipe-netwerk, en trekken af en toe met onze toerlanglaufski’s ons eigen spoor door velden en bossen.

zwaarte & benodigde conditie

De reis is geschikt voor langlaufers met enige ervaring in het maken van tochten buiten de loipe (en voldoende techniek in de loipe). Het terrein is heuvelachtig en varieert van bossen, velden, en enkele steilere hellingen boven de boomgrens. Hoogteverschillen variëren tussen 200 en 500 meter per dag. Bagage wordt vervoerd, en we blijven op enkele plekken 2 nachten in dezelfde accommodatie, zodat we met een lichte dagrugzak kunnen skiën. Een goede conditie is vereist vanwege de soms flinke afstanden.

accommodaties

Overnacht wordt in wisselende accommodaties, variërend van een pension, particulier appartement tot comfortabel hotel. Het zijn doorgaans eenvoudige maar sfeervolle accommodaties met 2- tot 4-persoons kamers en doorgaans gezamenlijk sanitair. Alle overnachtingen zijn op basis van halfpension (ontbijt plus avondmaaltijd). Af en toe wordt gegeten in een apart restaurant. Het ontbijt wordt soms door ons zelf verzorgd.

Drankjes en lunches zijn voor eigen rekening. De deelnemers zorgen zelf voor de lunch onderweg. Vaak kan worden geluncht in een restaurant, anders maken we aan het ontbijt een lunchpakket.

sneeuwsituatie

Het gebied in de Sumava behoort tot de sneeuwzekerste delen van Tsjechië en ligt tussen 900 en 1300 m hoogte. Vanaf Kerst tot begin maart ligt er doorgaans voldoende sneeuw. Bij  onvoldoende sneeuw om de tocht op ski’s te kunnen maken, wordt de reis gemaakt als (sneeuwschoen) wandelreis.

Sumava-traverse, Tsjechië

Datum  

Aantal deelnemers minimaal 5, maximaal 12, plus 1 Nederlandse reisleider/langlaufinstructeur

(bij 4 deelnemers kan de reis ook doorgaan, maar geldt een toeslag van € 100)

richtprijs     € ,-    

De reissom is inclusief:

De reissom is exclusief:


programma

Zaterdag

heenreis (per eigen auto of trein). Aankomst Modrava  – overnachting in comfortabel hotel


Zondag: Modrava  –  Bucina

Start van de Sumava-traverse; route door de bossen langs de bron van de Moldau en de berg Cerna Hora naar het vlakbij de grens gelegen hotel Bucina.


Maandag: Bucina - Philipsreuth

Door prachtige valleien langs de grens met Beieren skien we naar het Beierse dorp Philipsreuth en overnachten in een Duits Gasthof.


Dinsdag
Philipsreuth  – Nove Hute

We skien terug naar Tsjechie over de ski-route “Svetlohorska cesta” naar Nove Hute, een kleine wintersportplaats. Overnachting in het Svehlikova chata (châlet).


Woensdag
Nove Hute - Srni

Een lange route door bossen en langs een prachtige bergbeek brengt ons naar het dorpje Srni, overnachting in een pension.


Donderdag

Srni - Prasily

Een route langs het bergmeer van Jezerni voert naar Prasily, overnachting in een pension.

Vrijdag

Prasily – Modrava

Langs de grens met Dutsland skien we door een van de meest afgelegen delen van de Sumava terug naar het dorp Modrava, en overnachten weer in het uitgangshotel.


Zaterdag

Na het ontbijt, eind van het programma. Terugreis per auto/trein naar Nederland.