Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

juni 2018 - mogelijk herhaald in 2020 - zeekajakweek Engeland: Isles of Scilly

“De kans om een bijzonder (kano)gebied te leren kennen; kajakken in subtropisch Engeland”


8-daagse groepsreis  -  niveau: gevorderde zeekajakkers (G en ZV)  


Gebied & soort reis

Unieke eilandengroep 40 km ten W van Cornwall, midden in de heldere Atlantische Oceaan. 100 eilandjes en rotsblokken, waarvan vijf bewoond. Een stukje Engeland, maar dan met subtropisch klimaat, witte stranden en turkoois water! Vanaf campings op St.Agnes (3 nachten) en Bryher (4 nachten) verkennen we elke dag een andere kant van dit kajakparadijs.   

Het is een zeekajakreis van 8 dagen, waarbij we dagtochten maken vanaf twee verschillende campings op de Scilly-eilanden St. Agnes en Bryher. Elke dag kiezen we op grond van weer en wind een andere route. De tochten hangen af van het weer en de windrichting. We varen dagafstanden van gemiddeld 10 tot 25 km. Afhankelijk van het weer en de vaardigheden van de deelnemers kan telkens de route worden aangepast (buitenom eilanden over open zee, of beschut achter eilanden langs). In het programma zit ook een wandeldag en er blijft regelmatig tijd over voor extra wandeling, een bezoek aan een dorpje, plaatselijke pub, en natuurlijk een bezoek aan de beroemde botanische tuin van Tresco Abbey (subtropische planten).

De reis start op zaterdag 16 juni ’s ochtends om 9.00 u met vertrek van de ferry vanuit Penzance naar de Scilly’s en eindigt een week later op zaterdagmiddag 22 juni op de veerboot terug.  


Uniek aan deze reis: afwisselend vaargebied: tidal races, rotskliffen, stranden -  subtropisch klimaat in de Atlantische Oceaan - zeehonden & vogels  - farm campsites – local pubs – Tresco Abbey botanische tuin – wandelingen over bloemenrijke eilanden


Programma

Het programma is onder voorbehoud en kan afhankelijk van de weersomstandigheden eenvoudig worden aangepast; er is altijd een ‘plan B’. We verkennen de diverse eilanden en hoeken van de Scilly Isles; ter plekke zal worden bepaald hoe elke dag precies gaan varen: de richting, meer naar open zee of binnendoor in de lagune tussen de eilanden.


Heenreis  – heenreis op eigen gelegenheid en eventueel overnachting op een camping in de buurt van Penzance (deze overnachting vrijdag is niet inbegrepen bij de reis).

Dag 1 Penzance – ferry St. Mary’s – kajaktocht Bryher – afstand: 5 – 10 km

Start van de reis met de ferryoversteek Penzance (9.00 u) – St. Mary’s (11.45 u). Na een kort bezoek aan Hugh town varen we over naar Bryher; afh. van het weer via een korte route (5 km), of een langer rondje om het eiland (10 km); camping op Bryher.

Dag 2 Rondje Tresco en de Northern Isles – ca. 15-20 km

Een goede introductie tot het gebied: Via de spectaculaire Men-a-vaur, drie spectaculaire rotsplaten waar we tussendoor kunnen varen en de Northern Isles St. Helens en Tean varen we rond het eiland Tesco. Camping op Bryher.

Dag 3 Verkenning van de eilanden rond St. Martin’s – ca. 20-25 km

Verkenning van de talloze rotsen en eilandjes rond het meest noordelijke eiland St. Martin’s. Mooie rotskusten, zeevogels en uitdagend varen. Camping op Bryher.

Dag 4 Wandeldag Tresco – 4 km varen

Vanaf Bryher steken we 2 km over naar New Grimsby op Tresco en maken een wandeling rond het eiland en bezoeken de beroemde botanische tuin Tresco Abbey Gardens. Camping op Bryher.

Dag 5 Bryher – Samson – St. Agnes – ca. 20 km

We varen langs de westkust van Bryher, steken over naar Samson en maken daar een korte wandeling naar de ruïnes van enkele huizen op dit nu onbewoonde eiland. Daarna varen we naar de farm camping aan de westkant van St. Agnes.

Dag 6 St. Agnes – rondje St. Mary’s – ca 22 km

Een rondje om het hoofdeiland St. Mary’s. Onderweg passeren we één of twee keer een tidal race, waar we doorheen varen, of juist vermijden; camping op St. Agnes.

Dag 7 verkenning Western Rocks en Bishop Rock – ca 15 km

Ruige zee, rotsen, zeehonden en zeevogels. Uitdagende tocht naar de buitenste eilanden en vogelrotsen in het uiterste westen van de Scilly’s en om de vuurtoren Bishop Rock, aan het ‘einde van de wereld’. Deze route is sterk afhankelijk van het weer en onderweg zijn doorgaans geen landingsmogelijkheden; bij veel wind varen we een kortere meer beschutte route. ‘s Avonds genieten we van een slotdiner in een sfeervolle pub op St. Agnes; camping op St. Agnes.

Dag 8  

We kajakken 5 km terug naar St. Mary’s, waar we ’s middags de Scillonian ferry naar Penzance nemen en we onze reis beëindigen. Een eventuele overnachting van zaterdagavond in de buurt van Penzance is niet inbegrepen in de reis. Terugreis verder op za en zo.ALGEMENE REISVOORWAARDEN  Zeekajakweek Engeland: Isles of Scilly

datum  juni 2020 (onder voorbehoud)

aantal deelnemers:  minimaal 5, maximaal 12

organisatie en begeleiding: de reis wordt georganiseerd en geleid door Henk Filippo; bij meer dan 7 deelnemers gaat een 2e instructeur mee (dit is een NZKV-erkende zeekajakinstructeur).

Prijs:  indicatie € 400

inclusief:

overige kosten deelnemers:


Niveau en eisen

Deze kajakreis is bedoeld voor gevorderde zeevaarders die enige ervaring op zee hebben, en die graag een week willen varen langs prachtige kusten en eilanden. Afhankelijk van de behoefte en het niveau van de deelnemers wordt instructie gegeven en gedurende deze week wordt indien nodig gewerkt aan de verbetering van je kajakvaardigheden. Maar op de eerste plaats gaat het om een week lekker varen, in een prachtig gebied. De tocht is geschikt voor gevorderde (G) zeekajakkers, in het bezit van een eigen zeekajak en uitrusting. Van de deelnemers wordt een goede vaarconditie verwacht. Het bezit van het diploma "Zeevaardigheid" is niet noodzakelijk, maar zeevaarders met dit diploma kunnen uiteraard mee met deze reis.

Rustdag mogelijk? Omdat we telkens meerdere nachten op dezelfde camping staan is het mogelijk – voor degenen die dat willen – om een extra rustdag te nemen.


Voorbespreking en kennismakingstocht

Voorafgaand aan deze reis wordt in het voorjaar in Zeeland een kennismakingstocht op zee georganiseerd, waarbij ook wordt gecontroleerd hoe de kajaktechnieken en kajakconditie van de deelnemers zijn. Deze kennismakingstocht is verplicht voor alle deelnemers zonder het diploma ZV.


Bekijk hier het fotoverslag dat Rob Braat maakte van twee reizen in juni 2007 en in mei 2011.