Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Rondane-Zuid, Noorwegen zondag 10 t/m 17 maart (let op: reis van zondag t/m zondag!)

8-daagse Crosscountry-langlauftocht met rugzak langs berghutten; niveau: gevorderden


Gebied

Rondane werd in 1962 het eerste nationale park van Noorwegen en werd in 2003 uitgebreid tot 970 km2. Het bestaat uit boomloze plateaus en hooggebergte met 10 toppen boven 2.000 meter. Rondane is een van de laatste gebieden van Scandinavië waar nog kuddes wilde rendieren leven. De bergen van Rondane worden gescheiden door diepe lange dalen, waarvan het diepste is gevuld met het smalle bergmeer Rondvatnet. Over dit bevroren meer is het mogelijk in de winter naar de centraal gelegen berghut Rondvassbu te skiën. Rondane is al lang een van de belangrijkste outdoorgebieden van Noorwegen en bezit een uitgebreid netwerk van berghuttten.


Route en soort tocht

We maken een skitocht door het zuidelijke deel van Rondane. We trekken eerst om de bergen heen en gaan op de terugweg tussen de hoge toppen door, die we al enkele dagen hebben zien liggen aan de horizon. We skiën deze week op back-country ski’s (toerlanglaufski’s) door het winterlandschap en trekken zelf ons spoor door wisselende soorten sneeuw en beklimmen af en toe een bergtop. Voor enkele langere beklimmingen gebruiken we stijgvellen onder de ski’s, waarmee we moeiteloos omhoog lopen.

Elke deelnemer draagt een rugzak met eigen uitrusting (kleding, lakenzak, zitmatje, versnaperingen voor onderweg). De rugzak is maximaal 10 kg zwaar.


Zwaarte & benodigde conditie

Voor deze reis is een goede conditie nodig, een goede langlauftechniek en eerdere ervaring in het maken van toerlanglauftochten. Reken op dagtochten van 5 à 7 uur per dag met afstanden tussen de 15 en 25 km en hoogteverschillen van 300 tot 8500 m per dag.


Accommodaties en eten

Uitgangspunt voor deze tocht is een klein gezellige fjellstue, waar we de eerste twee en de laatste nacht verblijven in meerpersoons kamers (op basis van eigen lakenzak en handdoek; dekbedden zijn aanwezig). Vanaf Mysuseter trekken we over de bergkammen van Venabufjellet langs twee onbemande berghutten aan de zuidkant van Rondane: Eldåbu en Bjørnhollia (onbemande Noorse berghutten, zelfbediening). In deze onbemande hutten is het niet mogelijk slaapplaatsen te reserveren; houd er daarom rekening mee dat er ook andere gasten kunnen zijn en er mogelijk bij drukte een enkele keer moet worden overnacht op reservematrassen op de grond. Verder overnachten we twee keer in de grote bemande berghut Rondvassbu in het hart van de Rondane, waar voor ons wordt gekookt.

We slapen in alle hutten op meerpersoons slaapzalen. Er zijn dekbedden en kussens, maar een sloop/lakenzak (eventueel lichte slaapzak) is verplicht. De reis is op basis van volpension, behalve de lunches op de reisdagen (dag 1 en 8). In de fjellstue en in de bemande hutten maken we bij het ontbijt een lunchpakket en kan je je thermosfles met koffie, thee of ‘varm saft’ vullen. Hoewel de reis inclusief alle maaltijden is, is het aan te raden als aanvulling voor onderweg zelf versnaperingen als sportdrankjes, repen, hartkeks, koekjes etc. mee te nemen.


Lidmaatschap DNT

Een lidmaatschap van de DNT of STF geeft korting in de hutten. Wie geen lid is betaalt ter plekke een toeslag van ca € 15 per nacht (ter plekke aan de reisleider te betalen in euro). Als je lid bent, vergeet dan niet je lidmaatschapsbewijs!
STF-lidmaatschap kost ca € 40,- en DNT-lidmaatschap kost ca. € 70,- (meer informatie hierover volgt na aanmelding).


Programma

Dag 1 (zondag 10 maart 2019): Vliegreis Amsterdam – Oslo met aansluitend trein van Gardermoen via Lillehammer naar Otta en vervolgens per taxibus naar Mysuseter. Overnachting: Mysuseter (850 m).


Dag 2 (maandag): Inskitocht in de omgeving van Mysuseter.

Afstand: 15 km Hoogteverschil: ca. 500 m stijgen en dalen, ca. 5 u.


Dag 3 (dinsdag): Mysuseter - Eldåbu

Afstand: 22 km, hoogteverschil: 175 m stijgen en 50 m dalen, ca. 7 uur.

Tocht van Mysuseter naar zelfbedieningshut Eldåbu. Eerst door de Troll- loipe langs het bergmeer Furusjøen naar Kvamnysæter, daarna volgt een korte pittige klim tussen de berkenbossen tot boven de boomgrens; vervolgens met uitzicht over het Gudbrandsdalen door naar Eldåbu. Overnachting zelfbedieningshut Eldåbu – 18 bedden (1005m).


Dag 4 (woensdag): Tocht van Eldåbu naar zelfbedieningshut Bjørnhollia.

Afstand: 17 km.  Hv: 200 m stijgen en 300 m dalen, ca. 6 u.

Door open terrein boven de boomgrens door een nauw rivierdal Steindalen omgeven door steile hellingen aan weerszijden. Overnachting zelfbedieningshut Bjørnhollia – 16 bedden (920 m).


Dag 5 (donderdag): Tocht van Bjørnhollia naar Rondvassbu.

Afstand: 16 km, 400 m stijgen en 250 m dalen, ca. 6 uur.

Deze route beginnend met een steile klim gaat weer hoofdzakelijk boven de boomgrens, de laatste paar kilometers daal je af naar Rondvassbu in het hart van de Rondane. Overnachting Rondvassbu (1165 m – 100 bedden).


Dag 6 (vrijdag): Dagtocht vanuit Rondvassbu

Afstand: ca 12 km, 850 m stijgen en dalen, ca.6 uur.

Klim naar de Veslesmeden (2015 m), een van de ‘tweeduizenders’ van de Rondane, met prachtig uitzicht over het hele bergmassief.


Dag 7 (zaterdag): Rondvassbu – Mysuseter.

Afstand: ca 15 km,  600 m stijgen en 700 m dalen, ca. 6 uur.

Over de zuidflank van het Rondanemassief klimmen we omhoog naar 1700 m aan de voet van de berg Ljosabelgin om vandaaruit een mooie lange afdaling te maken naar Mysuseter. Overnachting Mysuseter.


Dag 8 (zondag 17 maart): Na het ontbijt taxi naar Otta en trein naar Oslo/Gardermoen en aansluitend avondvlucht Oslo – A’dam.


(Ski)uitrusting

Je dient zelf een ski-uitrusting uit Nederland mee te nemen. Verder is nodig: lakenzak, handdoek(je), toiletspullen en overige kleding. Voor sneeuwscheppen en bivakzakken wordt gezorgd. Na aanmelding ontvang je een uitgebreide paklijst.


Voor deze reis kun je eventueel bij Vasa sport een skiset huren:


Begeleiding en veiligheid

De tocht wordt begeleid door Jim Konings (werkzaam in Noorwegen als langlaufinstructeur en gediplomeerd skileraar) en (bij een grote groep) ook Henk Filippo, ervaren cross-country skiër. Henk maakte organiseerde al diverse keren toerlanglauftochten door de Rondane.

Hoewel de kans op een eventueel noodbivak erg klein is, gaan er sneeuwscheppen mee en krijg je voor extra veiligheid enkele bivakzakken/shelters in bruikleen. Wanneer je zelf in het bezit bent van een bivakzak of sneeuwschep, wil je deze dan meenemen (en dit doorgeven). Ook gaat er een EHBO-set mee. Reken er verder op dat je mobiele telefoon vaak geen bereik heeft.


Vluchten en transfers in Noorwegen:

De vlucht en treinreis dien je zelf te boeken! (Meer info daarover volgt na aanmelding).


Algemene reisvoorwaarden back country trekking Rondane-Zuid


datum: zondag 10 t/m 17 maart 2019

aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 10 (bij 4 of 5 deelnemers kan de reis ook doorgaan, maar geldt een toeslag van € 100).
prijs:  € 975,-


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Advies: lidmaatschap van de DNT (of Zweedse STF); voor niet-leden geldt een toeslag van ca. €15 per dag (ter plekke te voldoen) bij de reisbegeleider.


Aanmelding en boeking

Lees verder goed de Reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.


Informatie reis: vliegen of treinreis


Vliegen

De vlucht dien je zelf te boeken via klm, sas of norwegian
Heen en terugvlucht
heen zo. 10 mrt. 2019: KLM Asterdam (06.45 u.) – Oslo (08.35 u.) KL 1141, of Amsterdam (10.05 u.) – Oslo (11.55 u.) KL 1143

                                  of met SAS A’dam 10:45-12:35 u Oslo

geen latere mogelijkheid ivm aansluiting van de trein naar Otta om 14:29 uur


terug zo. 17 mrt. 2019: niet vóór 17.00 u. vanaf Oslo/Gardermoen

                             Oslo (17.00 u.) – Amsterdam (18.55 u.) KLM 1148, of latere KLM-vlucht of Norwegian vlucht van 19 uur

Treinreis

Wie het milieu wil sparen en liever met de trein reist kan per nachttrein naar Oslo - een retour (met 5-daagse interrail) kost

ca. € 300,- (ski’s gratis mee, € 50 korting voor 60+), bv vertrek Utrecht 07 uur - Goteborg 23 uur, overnachting aldaar en verder volgende morgen 06:55, aankomst Oslo 10:52, aankomst Lillehammer 13:41 uur.

Boeken en informatie: de Treinreiswinkel: 071 51 37 008