Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Toerlanglauftrekking Pallastunturi, Lapland, Finland

Het nationaal park Pallas-Yllästunturi, een wildernisgebied van tundra, bos en kale bergen tot 800 m hoogte, ligt 200 km ten noorden van de poolcirkel. In dit gebied  maken we een skidoorsteek over de langgerekte bergkam ‘Pallastunturi’. Eind maart ligt hier een dik pak sneeuw en heerst er een droge kou met temperaturen rond 10 graden onder nul. Per ski is de ideale manier om de winterse Lapse natuur te verkennen. We gebruiken back-country langlaufski’s, en trekken zelf ons spoor door de ongerepte bossen en over kale bergkammen. Deze tocht is niet al te zwaar, met dagafstanden van 15 tot 20 km en een afwisseling van hotels en eenvoudige onbemande wildernishutten. Die 10-persoons hutjes hebben we speciaal voor ons gereserveerd, en wat is er gezelliger dan zelf hout hakken, de kachel opstoken, sneeuwsmelten en koken? De overnachtingen in de hotels vormen een welkome afwisseling met de wildernishutten; hier geniet je van Finse sauna, een Lapse maaltijd, en een uitgebreid ontbijtbuffet.

Tijdens de tocht brengen we ook een bezoek aan de natuurinformatiecentra van Hetta en Pallas, waar we een goed beeld krijgen van de Lapse tradities en natuur. De tocht is gepland voor eind maart, als de temperaturen niet meer zo laag zijn en er al weer lange dagen zijn in Lapland. ’s Avonds is het nog donker genoeg om een kans te maken het betoverende noorderlicht te zien.


programma

Dag 1: za 25 maart; vlucht naar Kiitilla; per bus of taxi naar Hetta (150 km). We overnachten in een typisch Fins familiehotel in Hetta (meerpersoonskamers, sauna, Fins-Laps buffet).

zo: inskitocht in de omgeving van Hetta; we skiën naar het Fell Lapland visitors center, waar we informatie krijgen over het nationale park Pallas-Ounastunturi, en de sleutel voor de hutten afhalen. Achter het bezoekerscentrum maken we een korte inskitocht over beboste heuvels. We overnachten weer in een hotel in Hetta.

ma: begin trektocht vanuit Hetta; we skiën over het meer Ounasjärvi naar de overkant en gaan met een boog door het bos omhoog naar de kale bergtop Onnasvaara, met 448 m hoogte de  noordelijkste uitloper van de Ounastunturi bergen. We dalen af naar de schuilhut Pyhäkero, waar ’s winters vaak een Lappentent is ingericht als café is voor langlaufers. Verder omhoog langs de bergtop Pyhäkero, 711 m hoogte skiën we naar de Sioskuru wildernishut, waar we overnachten. Bij slecht weer kunnen we een kortere route nemen (afstand 14 tot 25 km).

di: Afhankelijk van het weer skiën we vanuit de Sioskuruhut over de bergtoppen en langs de kloven van Tappuri en Pippokero naar de Hannukuru wildernishut (met sauna). Met slecht weer dalen we af naar de westkant van de bergen en kiezen we een langere route door het bos, langs de schuilhut Rautuoja naar Hannukuru (afstand 15-25 km).

wo: Vandaag een vrij korte, maar spectaculaire dag. We volgen de ruige bergkammen over twee bergen: de uitzichtberg Lumikero (661 m) en de Vuontiskero. Onderweg passeren we de Suaskuru schuilhut en aan het eind van de tocht bereiken we de Nammalakuru wildernishut. Naast de hut staat een traditionele Lappentent, waar soms een aardige Lapse dame koffie met koek verkoopt. Bij minder goed weer kunnen we weer kiezen uit een mooie route beneden langs door het bos (afstand 12 tot 20 km).

do: Pittigste etappe door een van de mooiste delen van het gebergte. Na een flinke klim over steeds kaler wordende hellingen bereiken we de top van de Taivaskero, of Himmelriikki (807 m), de hoogste top van het gebergte. Het uitzicht is grandioos. Vanaf de Taivaskero skiën we steil naar beneden naar het Pallastunturi bezoekerscentrum. Naast het bezoekerscentrum staat het comfortabele hotel Pallas, Laplands oudste hotel uit 1938 (overnachting hotel Pallas, sauna; afstand ca. 15 km).

vr: Vanaf hotel Pallas dalen we af door prachtige sparrenbossen en over venen naar de zuidelijke uitlopers van de bergkam. We skiën over enkele lagere bergen en passeren onderweg de Mustakero schuilhut. Aan het grote, bevroren, meer Jerisjärvi eindigen we de trektocht bij het comfortabele hotel Jeris. (afstand 15-20 km).

Za 1 april: per bus/taxi terug naar Kiitilla en vlucht naar Nederland.


accommodaties

De accommodaties op deze tocht wisselen sterk qua comfort: van comfortabele hotels (met sauna) tot zeer eenvoudige onbemande hutjes. In de hotels in Hetta en Pallas overnachten we op meerpersoons kamers met gemeenschappelijk douche/toilet. Het hotel op de laatste dag is luxer (4-pers. hutten). Alle hotels beschikken over een sauna.

De Finse onbemande ‘wildernishutten’ zijn kleine hutten voor 10 personen, waarvoor we een sleutel meekrijgen. Er is geen stromend water, geen elektriciteit, en de wc is buiten. We hakken er zelf het hout voor de kachel en koken op een 2-pits gasfornuis. Voor het slapen zijn matrassen en kussens aanwezig (geen dekens), en nemen we zelf een slaapzak mee. Een van de onbemande hutten onderweg heeft een kleine sauna, die we zelf opstoken. De hotelovernachtingen zijn op basis van halfpension (diner en ontbijt); drankjes zijn voor eigen rekening; de eerste 2 dagen kan bij het ontbijt een lunchpakket voor onderweg worden gemaakt; in de onbemande hutten koken we zelf (hiervoor worden eenvoudige lichtgewicht maaltijden meegenomen – ontbijt, lunch en avondeten).  Tijdens de tocht dien je zelf te zorgen voor extra versnaperingen/sportdrankjes, etc.


niveau en zwaarte

We skiën met back-country ski’s (toerlanglaufski’s) door het winterlandschap, en trekken zelf ons spoor. Ervaring met toerlanglaufen is gewenst en een sportieve instelling en goede conditie. Het is een middelzware skitrektocht met afstanden 15 tot 25 km per dag. Reken op tochten van 4 tot 7 uur per dag en hoogteverschillen tot 500 meter per dag;

Afhankelijk van het weer en de wensen van de groep kunnen we vrijwel iedere dag een keuze maken uit de kortste route (niet altijd de makkelijkste), of een langere variant (op lagere hoogte door het bos). De verantwoordelijkheid en de beslissing over de te volgen route ligt bij de gids (in overleg en afhankelijk van weer). Tijdens de trektocht trekken we ons eigen spoor, door wisselende soorten sneeuw, en volgen we af en toe een bestaand spoor. Voor enkele langere beklimmingen gebruiken we stijgvellen onder de ski’s, waarmee we moeiteloos omhoog lopen.

Elke deelnemer draagt zijn eigen rugzak met persoonlijke winteruitrusting (slaapzak, matje, bivakzak). Een pulka gaat mee voor het vervoer van het eten voor 3 dagen (voor de onbemande hutten); de rugzak zal maximaal 12 kg zwaar zijn.