Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen


april 2018: back country ski-expeditie Nordkalottruta, Indre Troms, Noorwegen

10-daagse langlaufreis via zelfbedieningshutten, met pulka’s


Een bijzondere skitrektocht boven de Poolcirkel door de Indre Troms, het oostelijk deel van de Noorse provincie Troms. We trekken ver van de bewoonde wereld op back country ski’s van hut naar hut door een van de mooiste gebergten van Noorwegen.


Gebied

De Indre Troms is een uitgestrekt gebied langs de grens met Finland en Zweden. Een afwisseling van valleien met dennenbossen, dwergberkenzones en daarboven bergplateaus en steile spectaculaire bergpieken tot 1700 meter hoogte. Vooral de toppen aan de noordkant van het gebied zijn spits en indrukwekkend. Een groot deel van dit gebied werd in 1971 beschermd als nationaal park Øvre Dividal, om de leefruimte van ‘de grote vier’ te beschermen (bruine beer, wolf, veelvraat, en lynx). We volgen op ski’s de Nordkalottruta, een langeafstandsroute door Noors-, Zweeds en Fins Lapland. We beginnen bij Innset aan het Altevatnet meer, steken het mooie Dividal over, volgend dan de grens Noorwegen-Zweden, en eindigen in het Noorse Rostadalen.


Accommodaties

We overnachten onderweg in de onbemande berghutjes van de DNT (Norske Turistførening). In de hutten zijn geen voedselvoorraden, dus nemen we alle eten voor een week mee. Daarvoor gaan enkele pulka's mee, die we om beurten trekken. Verder draagt iedereen een rugzak met persoonlijke winteruitrusting. Op de heen- en terugreis overnachten we in een hotel in Bardufoss.


Niveau en zwaarte

Voor deelname aan deze trektocht op toerlanglaufski’s (back country ski’s) dient u beslist al eerder dergelijke toerlanglauftrektochten te hebben gemaakt en beschikken over een goede langlauftechniek en een goede conditie! De dagafstanden variëren van 15 tot 25 km. We overbruggen iedere dag hoogteverschillen van 300 tot 750 m. De hutten staan telkens in de dalen of aan de bosrand, en iedere dag steken we een of meerdere bergpassen en plateaus over om bij de volgende hut te komen. Twee keer blijven we twee nachten in dezelfde hut en maken een dagtocht rond de hut, waarbij we onderweg op ski’s een bergtop beklimmen.


Programma

dag 1 – heenreis (vr 6 april vlucht Norwegian: A’dam-Bardufoss)

Aankomst eind van de middag, airportbus naar hotel Bardufoss (5 min); diner en overnachting hotel in Bardufoss.

dag 2 – za: taxi Bardufoss - Innset en skitocht Innset - Gaskashytta (10 km)

’s Ochtends doen we inkopen in Bardufoss en gaan vervolgens per taxibus naar Insett, het startpunt van de tocht (ca 1,5 uur rijden, aankomst ca. 12 uur). We starten hier voor de eerste (vrij korte) etappe van 10 km, deels over het meer Altevatnet, deels langs de oever door berkebosjes naar de onbemande berghut Gaskas (2 hutten, in totaal 18 plaatsen).

dag 3 – zo: Gaskashytta – Vuomahytta, 17 km, 450 m stijgen, 250 m afdalen

We maken een lange stijging over een bergpas van ongeveer 1000 m hoogte naar de onbemande oude en nieuwe Vuomahutten (2 hutten, in totaal 20 plaatsen), gelegen in een kaal landschap aan het bevroren Vuomajavri. Door het hakken van een wak kunnen we hier aan drinkwater komen.  

dag 4 – ma: Vuomahytta - Dividalshytta, 18 km, ca 300 m dalen en stijgen 

Licht op en neer skiën we eerst door open terrein, dan dalen we af naar het prachtige dennenbos in het Dividalen op 300 m hoogte en klimmen door het bos omhoog naar de Dividalshytte (2 hutten, 20 plaatsen), fraai gelegen op 600 m hoogte aan de boomgrens in het Øvre Dividal nasjonalpark. In deze hut blijven we 2 nachten.

dag 5 – di: dagtocht Dividal, ca. 15 km  

We verkennen op ski’s het prachtige beboste Dividal en klimmen omhoog naar een van de toppen boven het dal. Overnachting Dividalshytta.

dag 6 – wo: Dividalshytta–Daertahytta, stijgingen van 400 en 300 m,  24 km

Een prachtige en lange etappe over twee bergpassen naar de Daertahytta (2 hutten, 23 plaatsen), een vernieuwde onbemande hut, die weer is gelegen aan de rand van het berkenbos.  

dag 7 – do: Daertahytta – Rostahytta, 17 km

Eerst steil, daarna geleidelijker klimmen we over een bergpas rond de 1000 m hoogte, voor we afdalen naar de grote onbemande Rostahytta (33 plaatsen), gelegen op een mooie plek boven het Rostadalen. Bij mooi weer kunnen we er ook voor kiezen om te skiën naar de Zweedse Pältsa Fjällstuga, een bemande Zweedse hut, met voorraden en een sauna (de tocht is dan 25 km).

dag 8 – vr: dagtocht rond de Rostahytta of Pältsa Fjällstuga–Rostahytta, 12 km 

We maken een dagtocht rond de Rostahytta in het Paltsa-bergmassief, of we skiën met een ruime boog vanuit de Zweedse Paltsa stuga naar de Rostahytta; overnachting Rostahytta.

dag 9 – za: Afdaling Rostahytta – Tverrelvmo (10-15 km); taxi Bardufoss

Via een kortere of langere route dalen we af door het Rostadal naar Tverrelvmo, waar we de weg bereiken en een taxi ons oppikt en naar hotel Bardufosstun in Bardufoss brengt. Diner en overnachting in 5-persoons hutten bij hotel Bardufosstun.

dag 10 – zo: terugreis. Na het ontbijt met de airportbus naar het vliegveld en aansluitende terugvlucht met Norwegian air (Bardufoss-Amsterdam).


Toerlanglauftrekking Nordkalottruta - Indre Troms, Noorwegen

datum:  april 2018

aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 10
Bij 4 of 5 deelnemers kan de reis ook doorgaan, maar geldt een toeslag van € 100 per persoon.

prijs:  € ,-  

De reissom is inclusief:

Organisatie- en gidskosten

De reissom is exclusief


vr 6 t/m 15 april 2018 - Nordkalottruta, Indre Troms, Noorwegen

Ski-expeditie voor ervaren toerlanglaufers: zelfbedieningshutten, met pulka

10 daagse back country trekking

niveau: gevorderden