Zeekajakken


Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

zeekajakzwerftocht Halligen, Noord-Duitse Waddenzee  9-15 augustus 2020

6-daagse zwerftocht langs de Halligen - voor gevorderde zeekajakkers op niveau Zeevaardigheid (ZV)


Steekwoorden: zandplaten – onbedijkte kweldereilandjes – nationaal park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer – dorpjes op terpen – campings en wild kamperen.


Halligen

De Halligen zijn een deel van de Noord-Duitse waddeneilanden, onder de grens met Denemarken. Een gevarieerd gebied van 20 bij 75 km met een unieke combinatie van duineilanden zoals wij die kennen (Amrum, Pellworm, Sylt), zandplaten en onbedijkte waddeneilanden of Halligen (o.a. Oland, Langeness, Hooge). Het gebied maakt deel uit van het Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer. Sommige eilanden hebben alleen een paar boerderijen op terpen, op andere liggen dorpjes. Met hoog water lijken de boerderijen als schepen op zee, met laag water vallen enorme stukken zeebodem droog. Het is een prachtig gebied voor ervaren zeekanoërs, vol afwisseling, stroming en grote verschillen tussen eb en vloed.  


Niveau en eisen  

De Halligen zijn ondanks korte afstanden en vele eilandjes een moeilijk kanogebied. Een trektocht vereist ruime zee-ervaring vanwege de stromingen, grote getijdenbeweging en de vaak onberekenbare wind. Veel eilanden zijn alleen met hoog water te bereiken, zodat je noodgedwongen vaak tegen de stroming in moet varen. Een tocht door de Halligen wordt dan ook gegarandeerd een avontuur. Van de deelnemers wordt verlangt dat je vaart op minstens niveau 'zeevaardigheid' (ZV). En verder is een goede vaarconditie is noodzakelijk.

De datum van deze reis is zo gekozen dat het hoogwater telkens ‘s ochtends en ‘s avonds valt als we vertrekken of aanlanden op de eilanden. Laagwater (als we meestal richting open zee varen) valt dan halverwege de dag.


5 dagen kajakken + 1 reservedag

We maken vijf mooie kanotochten, maar nemen ook voldoende tijd om de kleine dorpjes op de Halligen te verkennen en af en toe een korte wandeling te maken. We kajakken 5 dagen en hebben 1 reservedag ingepland (als het te hard waait om te varen).


Trektocht met wild kamperen

Uitgangspunt van deze tocht is een camping op schiereiland Nordstrand.  Op de eerste vaardag vertrekken we van hieruit voor de zwerftocht.  Omdat de Halligen deel uitmaken van het nationale park Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer is kamperen aan strenge regels gebonden. Veel zandplaten (Norderoogsand, Süderoogsand) en enkele Halligen zijn niet toegankelijk. Op enkele eilanden en Halligen is wild kamperen voor 1 nacht toegestaan of zijn speciale kampeerveldjes aangelegd. We maken gebruik van deze plekken, die zijn voorzien van water en wc (Oland, Langeness, Hooge en Nordstrandischmoor).


(voorlopig) programma

Het programma is onder voorbehoud en kan afhankelijk van de weersomstandigheden worden aangepast.

Heenreis za. 9 aug.

Op eigen gelegenheid (bij voorkeur carpoolen). Utrecht - Husum - Nordstrand ca. 600 km

Dag 1 (zondag 9 aug.): tocht langs de Halligen dicht bij de kust, ca. 25 km

‘s Ochtends vroeg met het laatste hoogwater via Nordstrandisch Moor en Hallig Hamburg over het wantij naar Grode voor een pauze en wandeling. ‘s Middags met de vloedstroom mee naar Hallig Oland, waar we kamperen buiten de dijk.

Dag 2: Hallig Oland - Norderaue - Wyk - Amrum, ca 24 km

Langs het vaarwater van de Norderaue varen we met de ebstroom via Wyk op Fohr naar het grote duineiland Amrum, waar we op een camping overnachten en tijd hebben voor een verkenning van dit mooie eiland.

Dag 3: Amrum - Langeness - Hooge, ca. 25 km

Eerst naar het eiland Langeness, waar we de Hilligenley bezoeken, een terp met drie huizen en een koeg. In de middag steken we over naar Hooge, de Königin der Halligen, waar we 2 nachten blijven staan op het kampeerveld van de DKV.

Dag 4: rondje Japsand, ca. 18 km

Dagtocht vanaf Hooge rondom de grote zandplaat Japsand, waar we alleen rond hoogwater rond mogen varen.

Dag 5: Hooge - Pellworm -  Nordstrand, 30 km

Lange route terug langs het eiland Pellworm naar het uitgangspunt Nordstrand.

Dag 6: reservedag

Afhankelijk van het weer kan de geplande reservedag ook worden besteed aan een extra dagtocht vanaf Hooge.

’s Avonds afsluiting van de reis met een slotdiner in het havenstadje Husum.

zaterdag 15 aug.

Na het ontbijt terugreis naar NL


ALGEMENE REISVOORWAARDEN zeekajakreis Halligen

Datum: 9-15 augustus 2020

Aantal deelnemers: minimaal 5 - maximaal 12

Begeleiding: de reis wordt georganiseerd en begeleid door Henk Filippo, bij meer dan 7 deelnemers gaat een tweede (gediplomeerde) zeekajakinstructeur mee.


Prijs: € 350,-

De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Lees ook de Reisvoorwaarden en annuleringsvoorwaarden