Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

best of two worlds” back country trekking Femundsmarka-Rogen, Noorwegen & Zweden
zo 11 t/m 18 maart 2018 - 8 daagse groepsreis; bergpensions en self service hutten

Nationaal park Femundsmarka en Natuurreservaat Rogen
Het Femundsmarka nationaal park is een groot wildernisgebied aan de oostkant van het Femundmeer (Oost-Noorwegen). Samen met de aangrenzende Zweedse Rogen natuurreservaat (toekomstig nationaal park) vormt het een van de grootste onaangetaste natuurgebieden van Scandinavië. Toen 10.000 jaar geleden de gletsjers zich terugtrokken lieten ze hier een landschap achter van kale afgeronde bergtoppen die uitsteken boven een gebied van meren, moerassen, berken en naaldbossen. Enkele hoge bergen steken uit boven het gebied. In het uiterste noorden ligt de hoogste top, Storvigelen (1561 m). In het zuiden liggen de Store Svuku (1415 m), en Elgåhogna (1460 m). Verwrongen, verweerde dennenbomen zijn een opvallend aspect van Femundsmarka en geven het gebied een mysterieuze sfeer.

route

We maken een trektocht van een week door de wildernis van de nationale parken Femundsmarka (Noorwegen) en Rogen/Töfsingdalen (Zweden) en maken gebruik van het uitgebreide netwerk van berghutten en gemarkeerde skiroutes in beide landen. De variatie in landschappen, de rust en stilte, en de afwisseling in hutten, maakt deze reis erg mooi.

programma

dag 1: zo 11/3/2018 - heenreis (vlucht Amsterdam - Oslo Gardermoen Airport)

Transfer naar Femundsmarka, accommodatie in Elgå, een bemande fjellstue.

dag 2: Elgå - DNT-hut Svukuriset - Afstand 15 km, hoogteverschil 250 m

Start trektocht: langs het Femundmeer en omhoog door het bos naar de DNT-hut Svukuriset, die speciaal voor onze groep open gaat; overnachting in bemande DNT-hut.

dag 3: Svukuriset – DNT zelfbedieningshut Røvollen - Afstand 21 km, hoogteverschil 250 m

Vanaf Svukuriset skien we langs de boomgrens en boven het berkenbos naar de bergmeertjes Røvoltjønnan en via het bevroren meer Roasten naar de DNT zelfbedieningshut Røvollen bij een kloofdal. In de rivier maken we een wak om het stromende water te kunnen gebruiken voor het koken in de hut.

dag 4: Røvollen - STF zelfbedieningshut Rogen - Afstand 25 km, hoogteverschil 150 m

Via een stelsel van bevroren riviertjes en meren skiën we naar het Rogen natuurreservaat in Zweden. We trekken door een prachtig open landschap; de route is lang, maar niet moeilijk. Overnachting STF zelfbedieningshut Rogen aan het gelijknamige meer.

dag 5: Dagtocht omgeving Rogen - We verkennen op ski’s het hart van het nationaal park Rogen.

dag 6: Rogen – STF-hut Storrödtjärn - Afstand 20 km, hoogteverschil  200 m

Over meren en door oude dennenbossen klimmen we naar de boomgrens en dalen af naar de zelfbedieningshut Storrödtjärn.

dag 7: Storrödtjärn – Turiststation Grövesjön - Afstand 23 km, hoogteverschil  300 m

Een lange etappe door het bos van het Töfsingsdalen nationaal park brengt ons over hoogvlaktes naar het Turiststasjon Grövelsjön.

dag 8 (zo 18/3/2018): Na het ontbijt, transfer naar Oslo Gardermoen. ‘s Avonds aansluitende vlucht Oslo – Amsterdam.


Zwaarte & benodigde conditie

De reis is geschikt voor langlaufers met ervaring in het maken van tochten buiten de loipen. Het terrein is kleinschalig en bergachtig met berkenbossen en meertjes. Op onze toerlanglaufski’s trekken we ons eigen spoor over bevroren meren, door bossen en over uitgestrekte hellingen boven de boomgrens. In Zweden volgen we enkele gemarkeerde skiroutes. We nemen alleen eten voor de eerste zelfbedieningshut en de andere dagen maken we gebruik van de voorraadkasten van de hutten. We skiën met rugzakken van maximaal 10 a 12 kg. Een goede conditie is vereist.

Accommodatie

Onderweg verblijven we in fjellstue’s en berghutten, die variëren van een Noors bergpension, bemande DNT-hut Svukuriset, eenvoudige onbemande Noorse en Zweedse blokhutten tot het luxe Zweedse Grövelsjön Fjellstation. Overnachtingen zijn op basis van halfpension (ontbijt plus avondmaaltijd; in de bemande hutten plus gevulde thermosfles). De deelnemers zorgen zelf voor de lunch en voor versnaperingen/tochtenvoer onderweg. We nemen beperkt eten mee, alleen lichte zaken als koffie, thee, soepen etc. Voor de rest kopen we in de onbemande hutten kopen het eten uit de aanwezige voorraadkasten.


Back Country skitrekking (toerlanglaufen) Femundsmarka - Rogen

algemene reisvoorwaarden   

datum    8-daagse reis, zondag 11 t/m 18 maart 2018

aantal deelnemers   minimaal 5, maximaal 10, plus 1 Nederlandse reisleider/langlaufinstructeur, bij 4 deelnemers kan de reis ook doorgaan, maar geldt een toeslag van € 100,-

prijs  € 950

De reissom is inclusief:

De reissom is exclusief:


Lees verder de Reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.zo 11 t/m 18 maart 2018 - Femundsmarka-Rogen, Noorwegen & Zweden

Afwisselende tocht langs onbemande hutten van de nationale parken Femundsmarka en Rogen; bossen, bevroren meren, hoogvlaktes.  

“Best of 2 worlds” back country trekking door het grensgebied Noorwegen/Zweden
niveau: gevorderden, 8 daagse reis