Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

za. 2 t/m za. 9 maart 2019:  Espedalen, Noorwegen: ‘Het dal van de vriendelijke wildernis’

8-daagse langlauf/backcountry-groepsreis vanuit berghotel Ruten Fjellstue
niveau: gevorderde (toer)langlaufers

Espedalen
De langgerekte vallei van het Espedal ligt oostelijk van de Jotunheimen en grenst aan het Nationale Park Langsua, ook wel Huldreheimen genoemd. Espedalen wordt het ‘dal van de vriendelijke wildernis’ genoemd, omdat je er ongerepte oerbossen aantreft overgaand in een stil toendralandschap boven de boomgrens, waar je ook in de loipes nauwelijks mensen tegen komt. De hoogste toppen van de omliggende bergen zijn de Storhøpiggen (1433m) aan de westkant en de Ruten (1506m) aan de oostkant van het dal. De dagtochten vinden plaats in een loipenet tussen 720 en 1506 m hoogte. Ruten Fjellstue ligt op een zonnige helling op een hoogte van 850 m met een weids uitzicht over het Espedalen en de Jotunheimen.


Soort tocht en reisbegeleiding

Onder leiding van langlaufinstructeurs Jan Konings en/of Henk Filippo maken we dagtochten vanuit Ruten Fjellstue. Zowel Jan als Henk maakten vele malen skitochten in het Espedalen en kennen het gebied goed. De tochten voeren deels in de loipen (vooral in het bosrijke gebied) en deels buiten de loipen, waar we zelf ons spoor trekken (met name boven de boomgrens). We skiën door wisselende soorten sneeuw en beklimmen af en toe op ski’s een bergtop. Voor enkele langere beklimmingen gebruiken we stijgvellen onder de ski’s, waarmee we moeiteloos omhoog lopen. Onderweg is er tijd voor instructie in stijg- en afdaaltechnieken en misschien daal je aan het eind van de week af met sierlijke telemarkbochten.

De groepsgrootte is 4 tot 14 deelnemers. Bij meer dan 8 deelnemers gaan zowel Jan als Henk mee, zodat de groep eventueel gesplitst kan worden op tempo of lengte van de tochten. Omdat we de hele week op hetzelfde adres verblijven is het mogelijk (voor degenen die dat wensen) om een rustdag in te lassen.  


Veiligheid

Hoewel de kans op een eventueel noodbivak erg klein is, gaan voor extra veiligheid per groep een aantal sneeuwscheppen en 2-persoons bivakzakken mee. Wanneer je zelf in het bezit bent van een bivakzak of sneeuwschep, wil je deze meenemen (en dit doorgeven). Ook gaat een EHBO-set mee. Reken er verder op dat je mobiele telefoon vaak geen bereik heeft.


Zwaarte & benodigde conditie

Deze reis is geschikt voor ervaren (toer)langlaufers, die een uitdaging zien in het maken van lange dagtochten deels in de loipes maar ook deels (ca. 1/3) erbuiten boven de boomgrens. Het reliëfrijke loipenet van Espedalen wordt gekenmerkt door vele klimmetjes en lange afdalingen, waarbij de helft van de loipes zich boven de boomgrens bevindt. Een goede conditie en met name een goede daaltechniek is dus een vereiste. De afstanden variëren van 20 tot 30 km met hoogteverschillen tussen 350 en 700 meter. Houd rekening met dagtochten van 6 tot 7 uur. Je draagt een lichte dagrugzak (ca. 35 lt.) met lunchpakket, thermos, extra warme kleding en zitmatje.


Accommodatie & maaltijden

Je overnacht de hele week in Ruten Fjellstue op comfortabele 2-persoons hotelkamers met douche/toilet. Ruten heeft een uitstekende keuken; elke dag 3-gangendiner, uitgebreid ontbijtbuffet, lunchpakket en gevulde thermos inbegrepen. Bij thuiskomst staat de warme sauna klaar, waar je gratis gebruik van kunt maken. Op aanvraag kan tegen betaling een keer ‘s avonds de hot tube gereserveerd worden. Toeslag 1-persoonskamer:  € 11,- per nacht.

Op de eerste reisdag (dag 1) dien je zelf voor lunch te zorgen (bij vertrek op dag 8 kan aan het ontbijt een lunchpakket gemaakt worden). Hoewel de reis inclusief alle maaltijden is, wordt aangeraden als aanvulling voor onderweg zelf nog wat versnaperingen als repen, hardkjeks, koekjes etc. mee te nemen.


Dagprogramma

Afhankelijk van sneeuw- en weersomstandigheden kan er afgeweken worden van de volgorde en lengte van te maken dagtochten.


1e Dag (za. 2 maart) Vliegreis Amsterdam – Oslo met aansluitend treintransfer Gardermoen - Lillehammer en taxibus naar het Espedalen; overnachting: Ruten Fjellstue.

2e Dag De 1e dagtocht staat in het teken van het optimaliseren van je langlauftechniek met accent op afzet- en glijpas en beheersing van stijg- en daaltechniek met toepassing van de ploegbocht. De tocht gaat door de bosrijke omgeving van Dyrtjønnhaugen, Sigtruhaugen en Hattdalseter; vervolgens over de Peer Gyntloipe terug naar Ruten, waar de sauna zoals elke middag bij thuiskomst warm staat. Afstand: ca. 20 km. Hoogteverschil: 350 stijgen en dalen. Overnachting: Ruten Fjellstue

3e Dag Vandaag gaat de tocht ruim boven de boomgrens via de lunchhut Bingsbu naar Børkdalsfjellet (1200 m); vervolgens doen we het ‘rondje’ om de Sprennpiggen gevolgd door een lange afdaling via Lohaugen terug naar Ruten. Afstand: 22 km.  Hoogteverschil: 400 m stijgen en dalen. Overnachting Ruten Fjellstue

4e Dag Na een korte afdaling gaan we langs de oevers van Breisjøen richting Venlister waar gekozen kan worden voor een lange klim (buiten de loipe en boven de boomgrens) naar de lunchhut Megrunnbu (1200m) of de kortere klim naar de lunchhut Tonebu (1050m). Na de lunchpauze volgt voor beide alternatieven de afdaling via Frederikseter terug naar Ruten. Afstand korte route: 23 km. Hoogteverschil: 500 m stijgen en dalen. Afstand lange route: 30 km 650 m stijgen en dalen. Overnachting Ruten Fjellstue

5e Dag Rondje Hestådalen en de beklimming van de top ‘Ruten’. Na 5 km verlaten we de loipe en trekken we ons eigen spoor langs de Rundhø op weg de top van de Ruten; met op 1506m de hoogste top van de omgeving met een uniek panorama richting Jotunheimen en Rondane. Via het rivierdal van de ‘Hestå’ dalen we geleidelijk af naar Bingsbu, waar we even pauzeren om vervolgens de tocht af te sluiten met een lange afdaling naar Ruten. Afstand: 24 km. Hoogteverschil: 650 m stijgen en dalen. Overnachting Ruten Fjellstue

6e Dag. Rondje Frederikseterfjellet. Na een lange geleidelijke klim naar Venlimyra boven de boomgrens vervolgen we weer onze route buiten de loipe naar de hut Svarttjønnhulet met een wijds uitzicht richting Jotunheimen. Na een pauze volgt nog een korte pittige klim over de pas Reinsknappen (1320m) vlak langs de top van de Storhøpiggen (1433m), waarna een lange afdaling volgt om Frederikseterfjellet terug naar Ruten. Afstand: 27 km. Hoogteverschil: 700 m stijgen en dalen. Overnachting Ruten Fjellstue

7e Dag Een fraaie afsluitende tocht met weidse vergezichten voornamelijk boven de boomgrens via de hut Bingsbu en door Børkdalen langs de flanken van de Storhøa (1445m) naar Slettfjellet (1050m). Om tenslotte met een lange afdaling door berken- en dennenbossen te eindigen bij Strand fjellstue. Vandaar per lijnbus terug naar de Ruten Fjellstue. Afstand: 21 km. Hoogteverschil: 350 m stijgen en 500 m dalen. Overnachting  Ruten Fjellstue

8e Dag (za. 9 maart) Na het ontbijt transfer per taxibus naar Lillehammer en per trein naar Oslo Gardermoen, waar je de aansluitende vlucht naar Nederland kunt nemen.


Uitrusting & materiaalhuur

Let op: voor deze reis alleen ski’s meenemen die in de loipe passen; liefst met staalkanten. Heb je andere ski’s, huur dan liever ter plekke de juiste fjellski’s. Voor deze reis kun je ter plekke bij Ruten Fjellstue een skiset huren.
Huurprijs 1 week: ca. 650 NOK = € 70,-
Kleding en overige uitrusting: na inschrijving ontvang je een paklijst.


Algemene reisvoorwaarden – Back Country en langlaufreis Espedalen, Noorwegen

datum   2 t/m 9 maart 2019 – Gegarandeerd vertrek!

aantal deelnemers 4 tot maximaal 14 deelnemers
prijs    € 995,- (bij 4 of 5 deelnemers toeslag € 100,-)


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Lees verder goed de Reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.


Aanmelding en boeking


Informatie reis: vliegen of treinreis


Vliegen

De vlucht dien je zelf te boeken via www.klm.com.
Heen en terugvlucht
heen za. 2 mrt. 2019: Amsterdam (06.45 u.) – Oslo (08.35 u.) KL 1141

of Amsterdam (10.05 u.) – Oslo (11.55 u.) KL 1143
 
geen latere mogelijkheid ivm aansluiting van de trein

terug za. 9 mrt. 2019: niet vóór 17.00 u. vanaf Oslo/Gardermoen

                             Oslo (17.00 u.) – Amsterdam (18.55 u.) KL 1148, of latere vlucht


Treinreis

Wie het milieu wil sparen en liever met de trein reist kan per nachttrein naar Oslo - een retour (met 5-daagse interrail) kost

ca. € 300,- (ski’s gratis mee, € 50 korting voor 60+), bv vertrek Utrecht 07 uur - Goteborg 23 uur, overnachting aldaar en verder volgende morgen 06:55, aankomst Oslo 10:52, aankomst Lillehammer 13:41 uur.

Boeken en informatie: de Treinreiswinkel: 071 51 37 008