Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Krušné hory (Ertsgebergte), Tsjechië - zaterdag 25 jan t/m 1 feb 2020


Krušné hory  

Krušné hory of Ertsgebergte is het ongeveer 200km lange middelgebergte langs de grens tussen Tsjechie en Duitsland. De langlaufroute gaat door het mooiste, hoogste en sneeuwzekerste westelijke deel, op hoogtes tussen 800 en 1000 m, met als hoogste punt de Klinovec (1244m). De bergen hebben een glooiiende noodzijde (aan de Duitse kant), en een steile zuidzijde (aan de Tsjechische kant). De bossen in het gebied leden vroeger onder de zure regen, maar zijn de laatste dertig jaar spectaculair hersteld en het landschap is nu even mooi als de Sumava, maar wordt veel minder druk bezocht.


Soort reis

Deze ‘traverse’ op back country ski’s is ter plaatse georganiseerd door de Tsjechische gids Vladimir Weigner, die al twee keer eerder mooie tochten voor mij in de Sumava organiseerde. Vladimir kent het gebied goed en organiseert ieder jaar voor een groep vrienden een ski-doorsteek van de Krušné hory. De route maakt een lus door het gebergte, heen aan de zuidkant en terug langs de grens met Duitsland (en af en toe door Duitsland). Hij voert zowel door bos als door open velden en gaat deels over loipes (waaronder de langeafstandsloipe Magistrale). We volgens soms het loipe-netwerk, maar trekken ook vaak met onze toerlanglaufski’s ons eigen spoor door velden en bossen. De etappes zijn tussen 20 en 30 km lang.


Zwaarte & benodigde conditie

De reis is geschikt voor langlaufers met enige ervaring in het maken van tochten buiten de loipe (en voldoende techniek in de loipe). Het terrein is heuvelachtig en varieert van bossen, velden, en enkele steilere hellingen boven de boomgrens. Hoogteverschillen variëren tussen 200 en 500 meter per dag. Bagage wordt vervoerd zodat we met een lichte dagrugzak kunnen skiën. Wel is een goede conditie vereist vanwege de soms flinke afstanden.


Accommodaties

Overnacht wordt in wisselende accommodaties, variërend van eenvoudig pension, appartement tot comfortabel hotel. Het zijn doorgaans eenvoudige maar sfeervolle accommodaties met 2- tot 4-persoons kamers en vaak gezamenlijk sanitair. Alle overnachtingen zijn op basis van overnachting met ontbijt. Drankjes en en avondmaaltijden zijn voor eigen rekening (een avondmaaltijd kost gemiddeld € 15-20). De deelnemers zorgen zelf voor de lunch onderweg. Vaak kan worden geluncht in een restaurant, anders maken we aan het ontbijt een lunchpakket.


Sneeuwsituatie

Het gebied is vrij sneeuwzeker, afgezien enkele lager gelegen stukken in het midden van de tocht. De route ligt tussen 800 en 1200 m hoogte. Vanaf Kerst tot begin maart ligt er doorgaans voldoende sneeuw. Bij  onvoldoende sneeuw om de tocht op ski’s te kunnen maken, wordt de reis gemaakt als (sneeuwschoen)wandelreis.


Let op: voorlopig programma!

De route hangt af van het weer en de sneeuwomstandigheden en kan ter plekke worden aangepast.


Dag 1 (zaterdag 25 januari)

Heenreis per trein of auto en aankomst in Kraslice, overnachting in een comfortabel hotel.


Dag 2: Kraslice - Nove Hamry

Na een korte bustransfer starten we in Stribrna en skiën over de bergen naar het dorp Prebuz en een lunch in ‘Kovarska chata‘. Langs de prachtige Rolava Creek skien we omlaag naar Nove Hamry.


Dag 3: Nove Hamry - Bozi Dar

Uit het dorp klimmen we aan de oostkant omhoog naar de Perninsky vrch (996m). Via het dorp Pernink naar Cervena jama (Red Hole) voor de lunch in een simpel ‘buffet‘. Verder langs de ‘Krusnohorska magistrala‘, aangegeven met stokken. De loipe gaat door velden, langs Mrtvy rybnik (Dead Pond) en rond de Bozidarsky Spicak (1115m) naar het wintersportplaatsje Bozi Dar (1050m), het hoogste dorp van de streek.


Dag 4: Bozi Dar - Kovarska

We klimmen naar de Neklid en over skipistes naar het hoogste punt van de Krusne hory, Klinovec (1244m). Over of rond de top, en afdalend over de piste "Damska" ("voor dames") terug naar de loipes en naar de weg  naar Medenec. Over de loipe naar Kovarska rlw. station en het dorp Kovarska.


Dag 5: Kovarska – Bozi Dar/Oberwiesenthal

Via de zomerroute door bossen naar Nove Zvolani and to Vejprty. Dan over de grens naar het Duitse Bärenstein en over het Duitse loipe-netwerk door bossen naar de voet van de Fichtelberg (1214m), het hoogste punt van de Duitse kant van het het Ertsgebergte. Omhoog met de stoeltjelift of op vellen. Na een pauze in het grote restaurant op de top dalen we af aan de ZW-kant en verder over de Duitse Skimagistrale naar Hubertky, de grens weer over en terug aan de Tsjechische kant omlaag naar Bozi Dar.


Dag 6: Bozi Dar – Horni Blatna

Via de Tsjechische magistrale naar Myslivny en via Milovska silnice naar Milov Chapel. Langs Milovska spojka omlaag langs het verlaten dorp Haje naar Horni Blatna.


Dag 7: Horni Blatna – Bublava

Van Horni Blatna omhoog op de „magistrala“ en over een lang bospad naar de vlakke top van de Zajeci vrch (1008m, de meest westelijke top boven de 1000m). Dan aan de Duitse kant over de loipes langs de grens naar restaurant Henneberg. Van daar verder de grens volgend naar het eindpunt in Klingenthal.


Dag 8 (zaterdag 1 februari): terugreis

Na het ontbijt, eind van het programma. Terugreis per auto/trein naar Nederland.


Algemene reisvoorwaarden back country trekking Krušné hory (Ertsgebergte), Tsjechië

Datum:                    zaterdag 25 januari t/m 1 februari 2020

Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 12, plus 1 Nederlandse reisleider/langlaufinstructeur  

Prijs:                        prijs € 750,-    


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Aanmelding en boeking

Lees verder goed de Reis- en annuleringsvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.

Let op: deze reis is vol