Copyright © Henk Filippo 2015. Ontwerp en webdesign Henk Filippo | All rights reserved

Langlaufen

Langlaufen

Back country trekking Huldreheimen, Noorwegen - alleen op aanvraag vanaf 5 personen

8 daagse groepsreis; berghotel en zelfbedieningsberghutten, kleine groep!


Huldreheimen…

is een voorgebergte van de Jotunheimen,  ten westen van het Gudbrandsdal. Dit gebied, ook wel Gausdal Vestfjell genoemd, kreeg onlangs de nieuwe naam Huldreheimen, letterlijk “het huis van de lokkende elfjes”. Het is dan ook een sprookjesachtig mooi gebied met sparren- en berkenbossen, veengebieden en hoogvlaktes met spitse bergen. Bovendien is er een dicht netwerk van onbemande DNT-hutten, die op niet al te grote afstanden van elkaar liggen. Sinds 2011 is het ongerepte zuidelijke deel van Huldreheimen aangemerkt als Nationaal Park Langsua. Een ideaal gebied om in februari op back country ski’s ons spoor te trekken door de diepe sneeuw. Huldreheimen staat bekend om zijn goede sneeuwomstandigheden. Rendieren: In 2016 en 2017 kon de groep onderweg een kudde rendieren observeren!

Route, soort tocht en niveau

Onder leiding van een ervaren langlaufgids trekken we zelf ons spoor op back-country ski’s  door het winterlandschap (buiten de loipe). Voor enkele langere stijgingen gebruiken we vellen onder de ski’s, waarmee we moeiteloos omhoog lopen. Onderweg is er tijd voor instructie in stijg- en afdaaltechnieken en misschien maak je aan het eind van de week sierlijke telemarkturns!

Uitgangspunt voor deze tocht is een gezellig berghotel, waar we de eerste 2 nachten en de laatste nacht verblijven. We gebruiken de maaltijden in het hotel. Na een instructiedag vanuit het hotel maken we een lusvormige tocht door de Huldreheimen, met dagetappes tussen 12 en 25 km, langs kleine zelfbedieningshutten. Het programma is enigszins afhankelijk van de weer- en sneeuwcondities; bij slecht weer kan de route eenvoudig worden aangepast.

Zwaarte & benodigde conditie

De reis is geschikt voor beginnende toerlanglaufers. U heeft loipe-langlaufervaring en een goede langlauftechniek (waaronder beheersing van afdaaltechniek zoals kunnen ploegen en het maken van een ploegbocht). Eerdere ervaring in het maken van toerlanglauftochten is hierbij niet noodzakelijk, maar wel een sportieve instelling en een goede conditie. Afstanden variëren van 12 tot 25 km per dag, met hoogteverschillen van 200 tot 500 m. Reken op tochten van gemiddeld 5 à 6 uur per dag. Elke deelnemer draagt een rugzak met eigen uitrusting (o.a. kleding, lakenzak / kussensloop, handdoek, toiletspullen, zitmatje en versnaperingen). De rugzak is maximaal 10 kg zwaar (je kunt spullen achterlaten in het hotel).


Accommodaties

We verblijven 3 nachten in een berghotel in het Espedalen (4-persoons kamers, op basis van eigen lakenzak en handdoek; dekens of dekbedden zijn aanwezig). We genieten in het restaurant van het hotel van een uitgebreid ontbijtbuffet en een traditionele Noorse keuken! De overige 4 nachten overnachten we in kleine en onbemande Noorse berghutten (zelfbediening), zonder stroom en elektriciteit. We helpen allemaal een handje mee bij het hout hakken, de kachel aanmaken, sneeuw smelten om aan water te komen, koken en schoonmaken. En soms moeten we de hut eerst uitgraven voor we naar binnen kunnen!

In de onbemande hutten koken we zelf, maar kunnen we gebruik maken van de aanwezige voedselvoorraad, zodat we vrijwel geen eten hoeven mee te sjouwen. In de hutten is er ’s winters zeer eenvoudig sanitair (geen stromend water, wc buiten). We slapen in alle hutten op meerpersoons kamers (er zijn dekbedden en kussens, sloop/lakenzak verplicht). Op de eerste reisdag (dag 1) dient u zelf voor lunch te zorgen (bij vertrek op dag 8 kan aan het ontbijt een lunchpakket gemaakt worden). Hoewel de reis verder inclusief alle maaltijden is, wordt aangeraden als aanvulling voor onderweg zelf versnaperingen als repen, hardkjeks, koekjes mee te nemen.


programma

Afhankelijk van sneeuw- en weersomstandigheden, en eventuele aanwezigheid van andere groepen, kan er afgeweken worden van de volgorde van te bezoeken hutten.


dag 1 - (vrijdag 2 maart) Heenreis.

Vlucht NL-Oslo, trein naar Lillehammer en per taxi of bus naar het Espedalen. Overnachting Espedalen.


dag 2 -  instructie langlauftechnieken in de omgeving - afstand 15 km, 500 m stijgen en dalen

Vandaag besteden we de hele dag aan instructie/verbetering van de langlauftechnieken (glijpassen, stijg- en daaltechnieken), zowel in als buiten de loipes. ‘s Middags klimmen we op ski’s eventueel naar een schuilhutje aan de boomgrens.  


dag 3 -  Espedalen – Storhøliseter- afstand 15 km, ca 500 m stijgen en 200 m dalen

We klimmen vanuit het Espedalen over een korte of langere route naar de hoogvlakte van de Huldreheimen en de berghut Storhøliseter.


dag 4 - Storhøliseter – Skriurusten - afstand 12-15 km, 300 m stijgen/dalen

Over een route langs de boomgrens en over een bergpas trekken we naar Skriurusten, een gerestaureerde houthakkershut, centraal gelegen in de Huldreheimen.


dag 5 - Skriurusten – Haldorbu - afstand 17 km, 250  m stijgen en dalen

Van Skriurusten skiën we over de Marsteinhøgda (1350 m) naar Haldorbu, een in 1995 gerestaureerde boerderij.


dag 6 -  Haldorbu – Storkvelvbu - afstand 12-20 km,  250 m stijgen en dalen

Een relatief korte route vanaf Haldorbu naar de hoog gelegen berghut Storkvelvbu, die in 1948 werd gebouwd en de eerste DNT-hut was die van proviand werd voorzien. Bij goed weer is een langere variant mogelijk.


dag 7 -  Storkvelvbu  – afdaling naar het Espedal - afstand 15 km, 500 m dalen

Een lange afdaling terug naar het Espedal. Overnachting Espedalen.


dag 8 - Terugreis  

Na het ontbijt transfer naar Lillehammer en trein naar Oslo Gardermoen; aansluitende vlucht naar Nederland.


Back Country ski-trekking Huldreheimen - let op: vluchten op vrijdag i.v.m. voordelige vliegtickets


datum: op aanvrag

aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 8; bij 4 deelnemers kan de reis ook doorgaan, maar geldt een toeslag van € 100,-

prijs: € 975,-  (toeslag 1-persoons of 2-persoons kamer op aanvraag)


De reissom is inclusief:


De reissom is exclusief:


Kaartje van de route

Bekijk de verslagen van eerdere reizen

Lees verder goed de Reisvoorwaarden en de informatie over niveau en eisen.